До 30 юни всеки здравноосигурен може да смени личния си лекар

13 Юни 2015 | 11:08
1 коментара
Общество
До 30 юни всеки здравноосигурен може да смени личния си лекар

До 30 юни всеки здравно осигурен може да смени личния си лекар, съобщиха от пресцентъра на РЗОК – Благоевград.

Здравно осигурените лица могат да сменят личния си лекар два пъти в годината. Смяната може да бъде извършена от 1 до 31 декември и от 1 до 30 юни.

„За целта е необходимо всяко едно здравно осигурено лице да попълни формуляр за постоянен избор, заедно със здравно осигурителната книжка да отиде при новоизбрания личен лекар и там да направи своя избор. Не е задължително след това лицето да се връща при предишния си общо практикуващ лекар. От момента в който е избран новият личен лекар, новоизбраният лекар започва да се грижи за състоянието на пациента", коментира Даниела Петкова, говорител на "РЗОК" – Благоевград.

Според Петкова броят на желаещите да сменят личния си лекар намалява.

„Наблюденията са, че през последните години броят на здравно осигурените лица, които сменят личния си лекар, започва да намалява” допълни Петкова.

По думите й през месец декември 2014 г. 3518 здравно осигурени лица в Благоевградска област са сменили личния си лекар. Юни месец същата година – 3938 лица са поискали смяна на личния си доктор. Тя уточни още, че тази тенденция говори за това, че здравно осигурените лица са открили своя лекар, който да се грижи за здравето им. От момента в който е избран новият личен лекар,той започва да се грижи за състоянието на пациента.

„Причините поради които лицето иска да смени лични си лекар не са от значение. Това лице не е необходимо да обосновава решението си за смяната на личния си лекар, това е негов избор” допълни Петкова.

Добавени коментари

МИЛА публикува:
14 Юни 2015 | 10:27
дА ЩЕ ГО СМЕНИМ И ОТ ЕДИН ЛЕКАР КОЙТО ПРАВИ ФИКТИВНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ СЕ ОТЗОВАВАМЕ В ДРУТ. Г-Н мОСКОВ НЕ ДА ГЛОБЯВАТЕ ПАЦИЕНТИТЕ А ВЗЕМЕТЕ РАЗРЕШИТЕЛНОТО НО ДОКТОРИ КОИТО ИЗВЪРШВАТ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ФИКТИВНО И НИЩО НЕЗНАЕЩИТЕ ЗДРАВНОУСИГОРЕНИ.ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ПЛАЩА НА ДЖИБИТАТА ЗА ИЗВЪРШЕН ПРЕГЛЕД А НЕ ЗА БРОЙКА ИЛИ В СКОРО ВРЕМЕ И НИЕ ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ НА МИТИНГ КАДЕ ОТИВАТ НАШИТЕ ЗДРАВНО ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И В КОЙ ДЖОБ?

Добавете Вашия коментар

TOP