До 20 март ще приключи прокурорската проверка в ЮЗУ заради скандала за издаване на дипломи без изпити

05 Март 2024 | 16:40
2 коментара
Общество
Благоевград
До 20 март ще приключи прокурорската проверка в ЮЗУ заради скандала за издаване на дипломи без изпити

До 20 март ще приключи прокурорската проверка в ЮЗУ,която се извършва по повод изявление на бивш преподавател в специалността „Право“,че са давани дипломи на завършващи,без да са полагани изпити. Той даде за пример негов предмет, открил оценки в главната книга с нанесени оценки и подпис. Твърди,че неговия подпис е фалшифициран.

Още на 12.12.2023 г. Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира незабавно след разпространението в медиите на информация относно наличие на корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

По случая е образувана преписка и e възложена проверка на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОД на МВР гр. Благоевград за установяване наличие на данни за извършено престъпление от общ характер.

Наблюдаващият прокурор е дал подробни указания, касаещи проверката на информацията, съдържаща се в журналистическите публикации. Тя включва снемане на обяснения както от депозиралия сигнал до Министерството на образованието и науката относно неправомерната дейност, така и от други лица, запознати със случая и тези, сочени като участници.

В хода на проверката се установяват лица, отговарящи за документооборота при провеждането на изпитите, нанасянето на оценките в протоколите и предаването им на съответния служител. Наред с това се установяват и служители, носещи отговорност за главните книги на магистърските програми в Правно-историческия факултет, като следва да бъдат приложени и относими към случая документи. Извършват се графически справки на подпис и почерк.

Наблюдаващият преписката прокурор е дал детайлни указания за проверка на данни, касаещи лица, получили дипломи без полагане на изпити.

Проверката ще приключи до 20.03.2024 г.

След докладване на резултатите от нея в Окръжна прокуратура - Благоевград наблюдаващият прокурор ще направи преценка за наличието или липсата на достатъчно данни за извършено престъпление и ще предприеме съответните законосъобразни действия.

Междувременно министерството на образованието направи проверка, която установи множество административни нарушения.

От проверените главни книги по специалността „Право“ с всички студенти–редовно обучение, записани от 2015 г. до 2018 г., комисията установи 80 случая на нарушение на Закона за висшето образование и на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“. Сред нарушенията са: обучение в съкратени срокове, преместване от друго висше училище от друга специалност, неспазване на продължителността на обучението, неспазване на хорариума по задължителните дисциплини, както и признаване на изпити от една образователно-квалификационна степен в друга.

Добавени коментари

Вай-вай-вай публикува:
06 Март 2024 | 11:57
Цялата истина, макар това да е само връхчето на айсберга на далавелите на Боре Тъпото и Марин Мазното, четете на: https://frognews.bg/novini/dali-izdadenite-narushenie-diplomi-legitimni-bivshi-prepodavateli-iuzu-blagoevgrad-otvoreno-pismo.html.
бай Ставри публикува:
06 Март 2024 | 08:19
Много по-важно е дали изобщо и колко строго ще бъдат наказани главните виновници за тази анархия - Боре Тъпото и Марин Мазното!

Добавете Вашия коментар

TOP