До 18 години, навън след 22 ч. само с подпис на родител

05 Декември 2023 | 07:09
0 коментара
Общество
България
До 18 години, навън след 22 ч. само с подпис на родител

Младежите до 18 години - навън по тъмно само с подпис на родител. Това предвиждат промени в закона. Очаква се след 22 ч. непълнолетните да могат да влизат в заведения, кина, театри и търговски обекти единствено с декларация от настойник. Подобни ограничения има и сега в някои общини, но целта е промяна на национално ниво.

Предвижда се след 10 вечерта всички тийнейджъри между 14 и 18 години да са с пълнолетен придружител, който трябва да разполага с писмено позволение да е с детето. Във въпросната декларация ще се съдържат лични данни на родителя, на детето и на придружителя. 

Ресторантьори поискаха подробности кой ще отговаря за проверката на декларациите. „Държавата ни вменява функциите ние да сме полицаите и да проверяваме хората. Само не са ни дали правото да ги глобяваме. Сега трябва да проверяваме хората и за декларации”, посочи Емил Коларов.

Притеснението е да не би спазването на един закон да наруши друг - като Закона за личните данни. „Документи ли ще гледаме, кръщелно ли ще гледаме, акт за раждане ли”, пита Коларов.

От Агенцията за закрила на детето заявиха, че проверка на данните в декларацията ще правят само полицаите, при проверка. Собствениците на обекти обаче ще трябва да проверяват на входа дали въобще има декларация.

„Тази декларация няма да се предоставя никому. Охраната на съответния обект няма ангажимент да съхранява декларацията. Тя трябва да бъде носена от пълнолетното лице, което е определено за придружител на детето”, уточни Камелия Николова от „Контрол по правата на детето” – ДАЗД.

Документът, който трябва да попълват родителите, тепърва се изготвя от експертите и ще бъде достъпен онлайн. „Има данни за родителя, за конкретното дете, както и информация за придружителя. Това е една гаранция, че родителят действително знае и дава своето съгласие конкретно пълнолетно лице да придружава детето му”, добави Николова.

При липса на декларация глобите ще са между 2000 и 5000 лева за собствениците на обекти, допуснали детето на територията си, и между 300 и 500 лв. за родителите.

Източник: NOVA 

Добавете Вашия коментар

TOP