До 1600 лв. на калпак прибирали катаджиите от нарушителите на пътя

29 Април 2022 | 15:19
0 коментара
Криминално
До 1600 лв. на калпак прибирали катаджиите от нарушителите на пътя

Солидни суми са прибирали полицаите, замесени в мащабната схема в столичния КАТ за незаконно анулиране на фишове и пререгистрация на автомобили. По думите на зам.-началника на "Пътна полиция" Радослав Начев собственици на возила са давали до 1600 лв. на калпак за услугата влекачи да се вписват като специални автомобили.

"Има и фрапиращи разминавания в застраховката на тези автомобили. За влекачите застрахователната сума е в порядъка от 3000 до почти до 5000 лева, а като специални автомобили е в порядъка от 200 до 1800, обясни той в ефира на Би Ти Ви. Начев увери, че самите служители на КАТ, които са участвали в схемата, вече са отстранени. Те са ощетили с повече от половин милион лева  и държавата, и застрахователните компании, подчерта зам.-шефът на столичния КАТ. 

„Проверката, която беше извършена от колегите от Главна дирекция „Национална полиция“ и продължи и от нас, установи фрапиращи нарушения при регистрацията на влекачи. Те изобщо не са стигали до КАТ, а цялата процедура се е извършвала само по документи с едно заявление за пререгистрация на автомобил. Липсвали са всички необходими документи, които трябва да има – удостоверение от изпитателна лаборатория и документи от държавната автомобилна администрация, където трябва да има промяна в конструкцията на автомобила. Те са били регистрирани като специални коли, като по този начин не се плаща данък“, обясни началникът на столичния КАТ Тенчо Тенев.

„Това нещо е сериозен бизнес, там достъпът на външни лица е абсолютно забранен. Тоест това не е ставало без участието на бившите началници в отдел "Пътна полиция“, посочи той. По думите на Тенев са изчиствани суми от порядъка между 500 и 1000 лева, има и заличаване на фишове и лишаване от правоуправление, така че доста по-сериозни са финансовите нарушения и щетите за държавата. „Има дори случаи, в които е било наложено наказание отнемане на книжка и тази книжка е била връщана. Това показва проверката, която тече и в момента, а Дирекция „Национална полиция“ ще продължи да работи по тези случаи доста време", каза Тенев.

Добавете Вашия коментар

TOP