Дни след първия за сезона сняг: Банско и Якоруда още търсят кой да ги чисти през зимата, благоевградската „Растер юг” и фирмата на бившия съветник Ж. Коемджиев поемат Петричко

21 Ноември 2023 | 12:49
0 коментара
Общество
Благоевград
Дни след първия за сезона сняг: Банско и Якоруда още търсят кой да ги чисти през зимата, благоевградската  Растер юг” и фирмата на бившия съветник Ж. Коемджиев поемат Петричко
Благоевградската фирма „Растер юг“ ООД на Радослав Костов и Антон Муртов, и петричката „Живел Енерджи“ ООД на бившия общински съветник Живко Коемджиев и сина му Асен получиха зимната поддръжка на пътищата в община Петрич през предстоящия и следващия зимен сезон.

В петък, когато в страната падна първият сняг, комисията по избор на изпълнител обяви резултатите от обществената поръчка, разделена заради големината на общината на 3 обособени позиции – за уличната мрежа на гр. Петрич, за общинската пътна мрежа в Подгорски и Марикостински район и за пътищата в Огражденски.

„Растер юг“ ще чисти до 2025 г. Петрич и Огражденския район, за „Живел Енерджи“ остана Подгорски и Марикостински. Двете фирми ще получат за дейността си общо 540 000 лв. без ДДС. Петрич вече е готов за зимата, която там по принцип е по-мека и безснежна, но Банско още не е.

Тук обществената поръчка с прогнозна стойност 145 000 лв. без ДДС бе открита доста късно – едва на 7 ноември, и все още тече срокът за подаване на офертите. Районът е доста тежък в зимни условия, а поръчката е разделена на 3 обособени позиции – за чистене на пътищата между селата, за почистване на общинския път гр. Банско – м. Шилигарника – м. Бъндеришка поляна, и за зимно поддържане на пътя Добринище – хижа „Гоце Делчев“. Ако се стигне до обжалване избора на изпълнител пред КЗК, това може сериозно да затрудни общината при посрещането на хилядите туристи, които в този сезон се изсипват тук.

Още търси кой ще чисти пътищата й и община Якоруда. За услугата държавата е превела в бюджета 93 500 лв. без ДДС. Оферти ще се подават до 27 ноември. И Сатовча е с проблем – тук не се появи нито един кандидат да снегопочиства и опесъчева с осолен пясък 52 км междуселски пътища, както и улиците за достъп доучилища, детски заведения, здравни служби, гробищни паркове, автобусни спирки, площади и др., или по 2 км в 14-те населени места на общината.

Предложените 138 500 лв. без ДДС не поблазниха нито един изпълнител и миналия месец кметът Арбен Мименов бе принуден да прекрати поръчката. Нова още не е обявена. Благоевградска община си реши проблема със зимното почистване още през юли, когато обяви поръчка за 746 919,98 лв. без ДДС. Впечатляващата сума ще получи единственият участник „Стилстрой-М“ ООД на Михаил Камбитов, който подаде оферта само с 200 лв. под прогнозната цена.

Лятна поръчка направи и община Сандански, която за този и следващия зимен сезон ще гарантира сухотата на улиците си в зимни условия срещу 1 234 250 лв. без ДДС. За изпълнител бе определен „Пътно поддържане Сандански“ ЕООД с управител Красимир Дуков, след като комисията отстрани варненската „БКС Чистота“ ЕООД заради непредставяне на информация. Без проблеми трябва да посрещне зимата и община Симитли, която още миналия сезон си избра фирма за чистене на пътищата до 2024 г.

Срещу 439 800 лв. дейността е поверена на местната „Георесурс“ ЕООД с управител Марио Павлов. През януари т.г. община Струмяни подходи доста отговорно към предстоящата зима, като пусна доста разширена поръчка, включваща изготвяне на планове за зимно поддържане, технически прегледи на заявените за използване машини и съоръжения, подготовка на пътищата за експлоатация при зимни условия, осигуряване на необходимите материали и др., както и патрулно и периодично снегопочистване на пътищата, разчистване на снежни валове, преспи и снегонавявания и отстраняване на уплътнени снежно-ледени пластове. Прогнозната стойност беше 130 000 лв. без ДДС. Яви се една фирма – „ДГ Строй“ ООД на Георги Червенков от с. Микрево, която я спечели с оферта от 130 000 лв. без ДДС.

Кметът на Белица Радослав Ревански иновативно е решил да намира изпълнител на поръчката за зимно поддържане на общината в началото на всеки свой мандат, за да не му тежи като бреме ежегодният ангажимент. Последният изпълнител има ангажимент и към този зимен сезон. С 3-годишен договор е и зимното поддържане на община Разлог. Кметът Красимир Герчев съобщи, че общината вече е започнала да се запасява със сол и не очаква проблеми, колкото и тежка да е зимата, която предстои. Договорът на Разлог е до 31 март 2025 г. и бе спечелен от местната „ПИБ Сървисис-08“ ЕООД на Атанас Стойчев. Колегата на Герчев в Гоце Делчев – Владимир Москов, пък разчита изцяло на общинското предприятие „Комунални услуги“, което от години се грижи за общината през зимата.\struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP