Дни преди Никулден: Шаранът става златен от щанда до чинията

04 Декември 2023 | 09:45
0 коментара
Бизнес
България
Дни преди Никулден: Шаранът става златен от щанда до чинията

Три път поскъпва традиционния пълнен шаран за Никулден докато стигне до трапезата. Причината е, че все повече търговци предлагат допълнителните услуги - изчистване на рибата и дори приготвянето є. Така, ако жив шаран може да намерите за 6,80 лева за килограм в София, то пълненият рибок излиза около 26 лева за килограм. Подобен е ценоразписът и в Пловдив, както и във Велико Търново, Сливен, Шумен, Русе, показа репортерската ни проверка. 

На рибната борса във Варна има изобилие от сафрид, но почти липсва друг местен пресен улов, а щандовете на търговците са окичени с протестни табели заради готвеното увеличение на наемите в навечерието на мъртвия зимен сезон.

За майсторите на пълнен шаран повечето магазини предлагат жив шаран на цени от 6,80 до 11,80 лева за килограм. Бонус от щандовете е почистването на рибата - някъде услугата се заплаща, а другаде - не. Тази година шаран има и повечето риби са между 1,5 и 2 килограма.

За по-едрите екземпляри може да направите заявка, уточняват пред “Труд news” търговци. Ако услугата изчистена риба не ви устройва, десетки квартални магазинчета са обявили и цени за печена или пържена риба, а продавачите признават, че заради инфлацията, често клиенти си купуват по 200-300 грама.

Цял шаран от 3 килограма, пълнен с ориз, праз лук, гъби и орехи е на цена между 79 и 85 лева. Предлага се и порция пържен шаран от 0,350 кг за 16,90 лева с гарнитура от картофи-соте. Поръчките за готова вечеря се приемат до вторник, включително, но повече места, където предлагат тази услуга, са обявили дори краен час за заявки 12.00 часа на обяд.

Охладен шаран, но без люспи, в супермаркетите в страната е за 7,99 за килограм, а разфасовките са около 1,4 до 2 кг. 10,99 лева за кило струва охладеният шаран с люспи, но изчистен.

Варненци ще посрещнат Никулден с речна риба на трапезата, защото на финала на есенния риболовен сезон в морето има само сафрид. Лодкари и кораби вадят тонове, но на хората им омръзна да ядат едно и също, твърдят търговците на рибната борса. Там цената на сафрида спадна главоломно и вече е 5 лв. килото, само и само да се похарчи. Щандовете са пълни с живи шарани за 10 лв./кг и сом - за 15 лв./кг.

Има и друг пресен морски улов, но на солени цени. Още мърдащ лихнус се харчи за 18 лв./кг, а писията - за 20 лв./кг. Намира се и кефал за 7 лв., но изобилието от заргана липсва. Продава се само чироз от дългата риба, като 100 грама са 5 лв. На щандовете са подредени огромни туруци за 22 лв./кг, а по-дребният паламуд от южната ни съседка се търгува за 12 лв. Рибите са от Турция, защото край Варна пасажи от вкусната риба така и не се появиха. Тук там се намира калкан за 35 лв., но изчезна леферът, който пълнеше морето на север в ранна есен.

На борсата не се предлага и чернокоп. Лодкарите напразно чакаха пасажите да се появят след оттеглянето на лефера. Чернокоп няма и в дълбоки води. 

В рибарските селища край Варна вече се готвят за зимна ваканция. Риболовните кораби се връщат пълни, но само със сафрид. Невиждано от години в морето не се появиха пасажи от чернокоп.

След Никулден рибарите излизат в зимна ваканция. А търговците на борсата протестират, докато работят. Причината е готвеното второ в рамките на година повишение на наемите с 10% от 1 януари, мотивирано от ръста на минималната работна заплата и инфлацията. Сега магазинчетата плащат над 1000 лв. месечно без ДДС и включени консумативи.

“Асфалтът отпред е разбит, при дъжд се образуват локви, паркингът и дори тоалетът си плащаме отделно, а през зимата оборотът е нищожен. В моловете да сме, ще е по-евтино”, оплакват се търговци. Заедно с колегите си от Кооперативния пазар те са сложили протестни табели на сергиите и с подписка настояват пред местната власт да спре повишението. След обещана от председателя на варненския парламент Христо Димитров ревизия на общинското дружество “Пазари” са обнадеждени, че в мъртвия зимен сезон няма да ги натоварят с още разходи.

Добавете Вашия коментар

TOP