Дни преди 15 септември: 650 лева струва първият учебен ден

29 Август 2022 | 11:22
0 коментара
Бизнес
Дни преди 15 септември: 650 лева струва първият учебен ден

Близо 650 лв. струва подготовката за първия учебен ден тази година. Тази година 15 септември излиза малко по-скъп заради кризата в световен мащаб.

В списъка със задължителни неща присъстват учебници, помагала, дрехи, обувки, раница и канцеларски материали за новата учебна година.

Най-голямо перо в бюджета са учебниците. От първи до седми клас те са безплатни, така че родителите ще си спестят около 250 лв. за тях. Майките и бащите на осмокласниците ще трябва да си ги извадят от джоба. Помагалата, от които никой не е спасен, струват между 100 и 150 лв.

Второто голямо перо в бюджета за 15 септември са облеклото и раницата. В списъка присъстват по-официален костюм за началото на новата година, спортен екип с поне две тениски и маратонки за физкултурния салон. Новите дрехи могат да бъдат закупени за около 150 лв. В някой училища има и задължителна униформа, която е между 70 и 100 лв.

Цената на раницата е между 30 и 600 лв., зависи от модела и екстрите, които предлага - показва проверка на "България Днес".

Тази година най-голям скок в цените има при тетрадките - над 25%, а пластмасовите артикули са поскъпнали с около 30%. За тетрадки, химикалки, моливи, несесери, бои, гланцова хартия и блокове родителите трябва да си отделят поне 100 лв.

Добавете Вашия коментар

TOP