Дни на сватбената обредност ще се проведе в ЕМО „Етър” в Пазарджик

21 Септември 2017 | 07:56
0 коментара
Общество

Дни на сватбената обредност ще се проведат в Етнографския музей на открито „Етър” от днес до 24 септември, съобщи times.bg. В изложбените помещения над Дърворезбарската работилница в музея вече започна подреждането на експозицията „Родопска сватба” на Регионалния исторически музей в Пазарджик.

Thumb svat

Посетителите ще могат да видят облекла и вещи, ползвани от населението в миналото, да се запознаят с обичаите както на християнското, така и на мюсюлманското население в Родопа планина.

Вася Гиргинова, главен уредник в отдел „Етнография” на РИМ-Пазарджик и колегата ѝ Венцислав Ангелов, също етнограф, споделиха, че очакват посетителите да проявят голям интерес към представените експонати.

Thumb resize on the fly

Oт 11 до 16 часа, в ЕМО „Етър” ще бъдат представени обичаите „Калесване”, „Приготвяне на сватбено живо”, „Приготвяне на обредни хлябове”, изработване на сватбени гердани и украса на сватбарско знаме.

Само на 22 септември, от 11 до 14 часа, групата за автентичен фолклор към Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“ от панагюрското село Оборище ще направи възстановка на „Меченска сватба”.

Сватбата ще се състои в неделя, а рано сутринта из селото тръгват „калесари“ да калесват (канят). Първо минават през невястата да ѝ занесат „кордел“ – дълга бяла лента от коприна или друг плат, който се поставя на дълго под булото на невястата за украса. След като деверите се върнат, сватбарите са вече готови и тръгват към кума и кумата.

Заедно с тях отиват да вземат булката и под съпровода на песента „Ела се вие, превива“ отиват в момковите двори, където ги посреща свекървата с дарове. Младоженката носи синя плисирана пола, а младоженецът е облечен в син сватбарски костюм. Въвеждат ги в новия им дом и започва даряването на кумовете, на младоженците, на сватовете и на всички гости.

Добавете Вашия коментар

TOP