Днес се навършват 26 години от кончината на пророчицата Баба Ванга

11 Август 2022 | 12:34
0 коментара
Култура
Днес се навършват 26 години от кончината на пророчицата Баба Ванга

На днешна дата се навършват 26 години от смъртта на баба Ванга! Поклон пред светлата и памет!
„Къща музей Ванга“ пази духа на пророчицата, реставрирана във вида, в който е била използвана от Ванга!  Вход свободен.

„Къща музей Ванга” се намира в град Петрич на ул. „Ванга“ №10.

Музеят отворя врати на 5 май 2008 г. В него са изложени над 3000 предмета – дрехи, лични вещи, снимки, подаръци от хора, на които Ванга е помагала приживе с предсказанията си.

Баба Ванга е българска пророчица, родена през 1911 г. в гр. Струмица. На 12-годишна възраст Ванга загубва зрението си вследствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита, затрупана с камъни и пръст в една нива. През 1941 година се омъжва за Димитър Гущеров и шест години по-късно мъжът и завършва къщата в Петрич

Баба Ванга прекарва голяма част от живота си в тази Къща в Петрич – от 1947 г. , когато е построена сградата, до последните си дни. През последните 15 години от живота си тя прекарва дните си в Рупите, където приемали посетители, но всяка вечер се връща в дома си в Петрич.

Днес всичко в тази къща е запазено в оригиналния си вид. Нищо не е променено или разместено. Макар и превърната в музей къщата пази своя уют.

На първи етаж е молитвената стая, в която са подредени много икони, но най-интересната е тази на Света Богородица, за която се смята, че е чудотворна. Уредникът в музея ще ви я покаже и ще ви разкаже подробно за нейната история. Много хора са си пожелавали съкровени неща пред нея и са се връщали да и благодарят.

Долу е и кухнята и стаята, в която Ванга до 80-те години е приемали посетители – преди построяването на къщичката на Рупите.

На втория етаж са Белият салон, спалнята и терасата. В Белият салон разказват, че пророчицата е приемала видни посетители

Добавете Вашия коментар

TOP