Днес решават съдбата на Реформаторския блок

15 Декември 2015 | 07:12
0 коментара
Политика
Днес решават съдбата на Реформаторския блок

Днес петте партии и петимата им министри от Реформаторския блок /РБ/ се събират на извънреден изпълнителен съвет.

Участниците в срещата ще вземат решение относно участието си и подкрепата за правителството. Шестимата депутати от Демократи за силна България /ДСБ/ и четиримата от гражданската квота, се очаква да се оттеглят от парламентарното мнозинство.

Седмината депутати от партията на Меглена Кунева ДБГ, четиримата от СДС и лидерът на БНД Борислав Великов, по всяка вероятност ще потвърдят участието си във властта. Все още не е ясна позицията на депутата и лидер на НПСД Корман Исмаилов, както и на БЗНС, чийто лидер Николай Ненчев е министър на отбраната. Приетите на второ четене конституционни промени са стъпка в правилната посока.

Приехме историческия компромис в името на единството на РБ. Настояваме съдебната реформа да бъде ускорена и задълбочена и очакваме от следващия правосъден министър да се ангажира с конкретни промени в конкретни нормативни актове, предложени в конкретни срокове. Това заяви лидерът на ДБГ Меглена Кунева след решението на Изпълнителния съвет на движението.

Кунева добави, че от ДБГ очакват новият правосъден министър да предложи ясна йерархия на промените. Да се ангажира с намирането на достатъчна парламентарна подкрепа. ДБГ очаква ГЕРБ да предложи кандидат за министър на правосъдието и сме готови да участваме активно в обсъждане на кандидатурата. Имаме готовност да инициираме широк дебат за следващите конституционни промени, подчерта Кунева. Разглеждаме участието на РБ в управлението на страната като гаранция за стабилността на институциите. Ще предложим на РБ и ГЕРБ декларация за подкрепа на правителството, съдържаща ясни ангажименти, подчерта още Кунева.

В събота, 12-ти декември, ДСБ официално взе решение за минаване в опозиция. В същото време обаче досегашният заместник на Радан Кънев Петър Москов реши да запази поста си на министър на здравеопазването в кабинета на Бойко Борисов. Парламентарната група на РБ има 23-ма депутати.

Разделението между ДСБ и ДБГ може да доведе до нейното разцепване. Съгласно правилника на Народното събрание напусналите парламентарната група нямат право да сформират нова ПГ. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP