Днес почитаме свети Григорий

08 Януари 2023 | 11:07
0 коментара
Култура
Днес почитаме свети Григорий

Днес, 8 януари честваме паметта на свети Григорий, епископ Български, и на преподобния Георги Хозевит.

Свети Григорий е споменат в средновековни исторически извори като епископ на Мизия, с което име гръцките автори наричали земите на днешна Северна България. Епископ Григорий живял и служил през Х и ХІ век, и се упокоил в 1012 г. За съжаление смяната на църковната и на държавната власт по нашите земи в онези времена е допринесла да се заличат сведенията за него. Останало е незаличимо само името му и сведението, че е бил свят човек, който отдал живота си на разпространението и утвърждаването на християнската вяра сред българския народ в трудно време.

Свети Георги Хозевит е роден на остров Кипър през втората половина на VІ век. Той последвал брата си Ираклид в манастира Каламон (в превод – Тръстиков) край река Йордан и там след период на изпитване и духовна подготовка приел монашество. По-късно Георги се подвизавал в манастира Хозева, при пътя за Йерусалим. Така останал известен с това прозвище – Хозевит.

В този манастир монах Георги се усъвършенствал в строгия монашески живот и просиял с много чудеса, които Бог извършвал според неговите горещи молитви. Вестта за голямата добродетелност на преподобния Георги се разнесла далече извън Палестина и неговите свети дела станали известни на хиляди християни.

Добавете Вашия коментар

TOP