Днес не забравяйте да сложите монети в джоба си и за НИЩО на света не подстригвайте косата си! Още поверия за БЛАГОВЕЦ

25 Март 2023 | 12:14
0 коментара
Любопитно
Благоевград
Днес не забравяйте да сложите монети в джоба си и за НИЩО на света не подстригвайте косата си! Още поверия за БЛАГОВЕЦ

На  25 март християнският свят чества големия пролетен празник Благовещение. Той е неизменна част от Великденския празничен цикъл и неслучайно се нарича още „половин Великден“.

 

ПРОИЗХОД НА ПРАЗНИКА

На този ден ангел Гавриил се явил на пречистата девица Мария в галилейския град Назарет и й съобщил божията воля, че тя ще бъде осенена от Св.

 

Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания месия – избавителя на целия човешки род от робството на греха и порока, от смъртта и тлението – сина Божий Исус Христос. Точно 9 месеца след Благовещение се пада Рождество Христово (Коледа).

В християнството се счита, че това е първата добра новина, която човечеството получава след грехопадението на Адам и Ева. Благовещение е и празник за почитане на майката, защото Богородица е закрилница на всички майки.

Благовец е утвърден е в Православната църква през 7 век и се почита се от всички основни християнски деноминации – православие, католицизъм, протестантство


НАРОДНИ ПОВЕРИЯ

  • На този ден пробиват ушите на малките момичета, дамгосват агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли. В дните срещу празника иманяри търсят заровени съкровища.
  • Народните поверия гласят още, че на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. Затова празникът в някои райони на България се нарича още Кукувден. Според вярванията на старите българи, кукувицата се чува само до Еньовден или Петровден, т.е. до началото на лятото, след което замлъква. Това е причината всички да се ослушват за нейното кукане, което предсказва колко години ще живее човек.

 

  • Според друго народно поверие, чуеш ли гласа на кукувица трябва да пипнеш парче хляб и паричка, за да си сит и богат през цялата година, а новата реколта да е благодатна. На този ден момите се опитват да откъснат клонката, на която е била кацнала кукувицата и я носят в пазвата си, за да се задомят скоро.
  • Друг обичай, който се спазва в навечерието на Благовец, е почистването на селските дворове и паленето на обредни пролетни огньове със събраните отпадъци. Покрай тях момите запяват обредни песни и тръгват да обикалят къщите в селото, за да известят, че кукувиците са пристигнали, а с тях и пролетта.
  • Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети.
  • Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе. В този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника.
  • Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са “благи”, “плашат” овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли.

 

  • Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед.
  • Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите.
  • “Събуждат се и излизат от дупките” змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила.

 

  • Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец” или “Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне” и др. под. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото.

ЗАБРАНИ

Празникът се свързва с някои традиции и забрани. Например, след литургията в много църкви се пускат бели птици. На този ден не се извършват панихиди и молебени. Църквата не прави сватби. Тези, които искат да сключат брак, без да нарушават православните традиции, могат да го направят от първата неделя след Великден.

Също така на Благовещение не трябва да се шие, подстригва и разресва косата. Тежкият физически труд трябва да се отложи. Какво се прави на Благовещение, 25 март? Жените, които живеят в къща, трябва да станат рано и да изметат, след което да съберат боклука на купчина и да го изгорят.

Счита се, че на този празник е нежелателно да се вземат пари назаем или да се изнася нещо от дома, защото заедно с тази вещ благополучието и здравето ще напуснат човек. В деня на Благовещение трябва да правите добри дела и да не се карате със семейството и приятелите.


ГАДАНИЯ

В деня на Благовещение се извършват и гадания за бъдещата реколта и времето през лятото. Ако денят е ветровит, с утринна мъгла, тогава лятото ще е плодородно. Ако вали, това е изобилие от гъби и пшеница. Сланата предвещава топла пролет и богата реколта от краставици. Гръмотевична буря вещае топли летни дни и изобилие от ядки. Ако на Благовещение няма лястовици, това вещае студена и продължителна пролет.

На този празник вярващите изпичат просфори – малък кръгъл богослужебен хляб – и го носят в църквата за освещаване. След това просфората се поставя до иконите. На Благовещение всеки трябва да се облече с нови дрехи, за да има късмет в годината. Добре е да се стане рано и цялото семейство отиде на църква, а след това да се събере около празничната трапеза.

Всеки трябва да излезе от дома си с монети в джоба, за да не го закука кукувицата без пари. В деня на Благовещение момите извършват гадание с лалета. Поставят откъснатите им цветове във вода и ако до 3 дни се разтворят, това вещае женитба до края на годината.

На този ден момите не излизат рано от дома си за вода заради поверието, че ако срещнат самодиви, красотата им ще ги напусне.

 

ТРАПЕЗА

На трапезата на Благовещение по изключение (защото е по време на Великия пост) може да се яде риба. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

На Благовещение имен ден празнуват Благой, Блага, Благовеста, Евгения, Евгени, Мариян, Марияна, Любомир, Вангел, Ева и производните им имена.

Добавете Вашия коментар

TOP