Днес имен ден празнуват носещите имената Гълъбин и Гълъбина

22 септември 2022 | 07:50
0 коментара
Днес имен ден празнуват носещите имената Гълъбин и Гълъбина

На 22 септември Българската православна църква почита Св. свещеномъченик Фока, Св. пророк Иона и Св. преподобни Козма Зографски

Преподобният Козма

 

се родил през втората половина на XII век. По народност бил българин. Произхождал от търновско болярско семейство. Получил солидно образование. Освен български, знаел отлично и гръцки език. Родителите му пожелали да го оженят, но той живеел с пламенното желание да стане монах.

Затова тайно избягал в Света Гора Атонска. Бил приет като послушник в българския Зографски манастир "Св. Георги Победоносец", основан през 898 г. от тримата братя българи от гр. Охрид - Моисей, Аарон и Йоан. Показал голямо усърдие като послушник. Вършел с примерна любов всичко, което му е било възлагано от манастирската управа. Заради това му усърдие скоро бил постриган за монах. 

Високо образован, той се отличавал и със сърдечна простота, благодарение на която се отворили духовните му очи да вижда скритите за физическите очи духовни явления.

Св. свещеномъченик Фока

Памфил и Мария били родителите на блажения Фока. От млада възраст светецът се сподобил да получи такава благодат на Светия Дух, че изгонвал бесове от хората и изцелявал недъзи.

Когато свети Фока възмъжал, заради добродетелния си живот бил избран за епископ в родния си град и с ревност започнал да пасе своите словесни овце; като ги поучавал със слово, той ги и назидавал със своя пример. Водейки и преди това добродетелен живот, като приел сан на епископ, той започнал да се подвизава още повече, така че всички, които виждали добрите му дела, прославяли Небесния Отец.

Той предпазил много хора от заблуди, мнозина езичници отклонил от идолопоклонството и ги привел към почитание на Единия Бог.

Св.пророк Иона

Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Йона.

Преданието говори, че той бил син на сарептската вдовица, у която св. пророк Илия живял през време на глада. Него пророкът възкресил от мъртвите със силна молитва към Бога.

Той получил от Бога дара на пророчеството.

Днес имен ден празнуват носещите имената Гълъбин и Гълъбина, тъй като Йона на иврит означава гълъб.

 

Добавете Вашия коментар!