Днес е вторият Ден на национален траур в памет на патриарх Неофит

16 Март 2024 | 08:03
0 коментара
Общество
България
Днес е вторият Ден на национален траур в памет на патриарх Неофит

Днес е вторият Ден на национален траур в памет на патриарх Неофит. Министерският съвет в оставка обяви вчерашния 15 март и днешния 16 март за Дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Патриархът почина в нощта на 13 март след продължително боледуване.

По решение на Светия синод в 9:30 ч. днес в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще започне светата заупокойна литургия за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Литургията ще бъде предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, сега наместник-председател на Светия синод. 

След това ще започне опелото на блаженопочиналия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, което ще бъде възглавено от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. След опелото от патриаршеската катедрала ще тръгне литийно шествие, което ще достигне до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където патриарх Неофит ще бъде погребан.

Според Правилника за прилагане на Закона за държавния протокол Министерският съвет обявява със свое решение Ден на национален траур. При обявен ден на траур националното знаме на сградите на всички държавни институции се спуска наполовина. В българските дипломатически представителства зад граница се отварят съболезнователни книги.

В Правилника за прилагане на закона се посочва още, че в Ден на национален траур националните медии променят програмите си в съответствие с изискванията, като отменят увеселителни и неподходящи за случая предавания, и съдействат за осведомяване на населението. Допустимо е на екрана или върху печатните издания да се появи стилизирана траурна лента. Провеждането на предварително организирани официални и светски събития, с изключение на тези от личен характер, следва да бъде съобразено с националния траур, отложено или отменено. БТА

Добавете Вашия коментар

TOP