Днес е Тодоровден-Конският Великден

23 Март 2024 | 07:21
0 коментара
Общество
България
Днес е Тодоровден-Конският Великден

Всяка година в първата събота на Великия пост Църквата почита паметта на Св. великомъченик Теодор Тирон. Църковният празник се нарича Тодорова събота или Тодоровден. 

На днешния ден във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична литургия.

Според утвърдилата се през годините традиция този църковен празник е посветен на Св. Теодор Тирон и на неговото чудно явяване на Константинополския архиепископ Евдоксий по време на управлението на император Юлиан Отстъпник. Той е известен с това, че по време на своето управление се е опитал да възстанови езическите култове и да унищожи християнството. За целта предприел редица мерки, включително преследвания срещу християните.

Петдесет години след смъртта на Св. Теодор Тирон гонителят на християните

император Юлиан Отстъпник продължавал да желае връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Императорът наредил на градоначалника в Константинопол (Цариград) да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и да бъдат подиграни и обявени за езичници. 

Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна.

Църковното предание разказва, че Св. Теодор Тирон се явил на Константинополския архиепископ Евдоксий, известил му за наредeното от Юлиан Отстъпник и му заръчал да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на архиепископа какво да ядат през тези дни, Св. Теодор отговорил: да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиепископ Евдоксий запитал: кой е този, с когото говори, и Св. Теодор му известил името си. Предупредени, християните не взимали никакви храни от пазара.


ф

За благодарност в първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на Св. великомъченик Теодор Тирон. За спомен на случилото се се вари жито, което се благославя по време на богослужението в храма. 

Почитането на Св. Теодор Тирон е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата, а освен през Великия пост, светецът се почита и на 17 февруари, в деня на неговата мъченическа смърт.

Днес имен ден празнуват: Тодор, Теодор, Теодора, Тодорка, Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея.

Днес Църквата почита и св. Григорий Двоеслов, папа Римски и преп. Симеон Нови Богослов. 

Св. Григорий Двоеслов се родил около 540 г. в Рим. Родителите му били богати и знатни и ревностното благочестие било отличителна черта на цялото семейство. Той постъпил в манастира "Св. апостол Андрей Първозвани", което е построен с негови средства, четем в житието му.

Всичкия си имот Григорий употребил за подпомагане на бедните

и за построяване на манастири в разни области на Италия. След смъртта на папа Пелагий единодушно бил избран в 590 г. за негов приемник. Дълго Григорий се отказвал от тоя най-висок пост в Църквата, писал и на император Маврикий да не утвърждава този избор; тайно се отдалечавал от Рим и се криел в градовете; но убежището му, по особена божествена личба, било открито и той бил принуден да приеме първосветителския сан.

Св. Григорий Велики-Двоеслов управлявал Римската църква 14 години и умрял на 12 март 604 г.

Източник: БТА bg-patriarshia.bg 

Добавете Вашия коментар

TOP