Днес е Световният ден за информация за епилепсията

26 Март 2024 | 09:06
0 коментара
Общество
България
Днес е Световният ден за информация за епилепсията

На 26 март е Световният ден за информация за заболяването епилепсия или „Лилав ден“ (Purple Day), съобщиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Денят се отбелязва на тази дата от 2008 г. и е посветен на повишаване на осведомеността за епилепсията в световен мащаб.

Целта на „Лилавия ден“ е хората с епилепсия да споделят за състоянието си и да се получи обществен разговор за нуждите и проблемите им, обясниха от Асоциацията. Символ на този ден е лилавата панделка, а по света хората обличат дрехи в лилав цвят, за да подкрепят болните от епилепсия и техните семейства.

По повод Световния ден от Асоциацията организират събитие с рисуване и игри, в което ще участват художникът Иван Яхнаджиев, неговата най-малка ученичка и художничка Дара, както и ученици от 112 ОУ „Стоян Заимов“ в София. 

Откриването на събитието и поставянето на началото на обществения разговор за заболяването ще бъде от 10:30 часа пред сградата на Министерския съвет. От 11:00 до 13:00 часа е предвидено да продължат рисуването и игрите, съобщиха още от Асоциацията. Учениците от 112 ОУ „Стоян Заимов“ ще раздават листовки „Първа помощ при епилепсия“, за да запознаят своите съученици и учители с това състояние.

В България децата, страдащи от епилепсия, са над 20 хиляди, каза за БТА Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Тя посочи, че в страната ни няма регистър на болните от епилепсия, но по данни на Световната здравна организация, съотносими и към България, пациентите с епилепсия са 1 % от населението. От близо 65 хиляди българи, засегнати от заболяването, една трета са деца, информира тя. По думите ѝ около 28 хиляди от българските пациенти се лекуват с лекарства, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).БТА

Добавете Вашия коментар

TOP