Днес е най-дългият ден: Сиянието на Да Винчи и парадът на планетите: лятното слънцестоене ни прави изненада

21 Юни 2023 | 08:52
0 коментара
Любопитно
България
Днес е най-дългият ден: Сиянието на Да Винчи и парадът на планетите: лятното слънцестоене ни прави изненада

 

До 2028 г. няма да може да се види такъв уникален парад на планети. По време на лятното слънцестоене Марс, Венера и Луната ще бъдат една до друга в небето под формата на правоъгълен триъгълник. В този случай част от Луната ще бъде осветена от светлина, отразена от Земята, и това явление е известно като сиянието на Да Винчи.

Астрономическото лято в северното полукълбо на Земята (а в тази част на планетата се намира България) ще започне с удивително космическо явление, пише Live Science.

На 21 юни в 17,58 ч българско време ще настъпи лятното слънцестоене, тоест Слънцето ще бъде на най-високата точка в небето и това е обичайно явление. Но тазгодишното лятно слънцестоене няма да е много обичайно, тъй като във вечерния здрач можете да видите подреждането в небето на Марс, Венера и Луната, осветени от светлина, отразена от Земята.

Всъщност, естествено, Земята не излъчва светлина, а отразява светлината на Слънцето, но когато тази светлина попадне на нашия спътник, частта от Луната, която прилича на тънък полумесец, се огрява от „светлината на Земята." Това явление се нарича сияние на Да Винчи.

Толкова близо една до друга във вечерното небе, двете планети и Луната, осветени от светлина, отразена от Земята, няма да се виждат в небето до 28 март 2028 г., казват астрономите. Затова си струва да се обърне внимание на това явление, което ще се вижда на запад във вечерния здрач на 21 юни дори с просто око.


да Винчи сияние, лунацял екран Луната и сиянието на Да Винчи Снимка: The Guardian

Всъщност най-тънкият полумесец на Луната от всички възможни вече можеше да бъде наблюдаван късно в понеделник, 19 юни. Само 3% от повърхността на Луната беше осветена от светлината на Слънцето, а стоманената част беше осветена от светлината, отразена от Земята. Въпреки че това най-вероятно беше трудно да се направи, тъй като това явление се прояви на фона на ярък залез и се случи точно на запад.

Във вторник, 20 юни, късно вечерта, вече можеше да се види Луната, само 8% от повърхността на която беше осветена от слънчева светлина. По това време парадът на планетите вече започна и Луната беше до доста ярката Венера, но Марс все още беше мътен.

Ето защо, според учените, най-доброто време за наблюдение на специално космическо явление е точно вечерта на сряда, 21 юни, когато се появява първият здрач след началото на лятното слънцестоене. По това време Луната ще бъде осветена с 13% и ще бъде до Венера и Марс под формата на правоъгълен триъгълник. Марс ще бъде по-ярък тази вечер, но учените все пак препоръчват използването на бинокъл, за да го забележите.

Същият спиращ дъха спектакъл ще бъде видян в четвъртък вечер, 22 юни, когато 21% от повърхността на Луната ще бъде осветена от слънчева светлина, а останалата част от светлина, отразена от Земята.

Традиции на лятното слънцестоене

Още от езическите времена този ден е бил мистичен по природа и се е отличавал със силна енергия. Смята се, че на 21 юни трябва да се събудите на разсъмване, да си измислите желания и да започнете да изпълнявате всички планове.

Езотериците смятат, че в този ден си струва да изберете ярки топли цветове и нюанси за вида си - жълто, червено, оранжево, златисто. Така че да можете да привлечете енергията на слънцето.

Сред забраните в деня на лятното слънцестоене са ругатните, викането и повишаването на тон. Има и забрана за каквато и да е работа с печка или използване на огън в дома през деня.

Превод: GlasNews

Добавете Вашия коментар

TOP