Джумалии "за и против" изграждането на нов храм в района на пазара в Благоевград

21 Декември 2020 | 11:20
0 коментара
Общество

Благоевградчани са раздвоени в мнението си относно изграждането на нов храм в района на пазара в града.

Голяма част от хората смятат, че мястото не е подходящо, други са на мнение, че храмът на човек е в сърцето му, трети пък твърдят, че независимо къде ще се построи той е важно в него да се влиза с чисти помисли и смирение.

Според търговка на кооперативния пазар в Благоевград, където и да се построи църква е все добре дошло.

„Хората изгубиха вярата, лошото ги превзе. Повече храмове трябва да има и по - често да се влиза в тях. Дали ще е на пазара, дали ще е в парка, дали ще е на полето, все едно е. Пред очите на човек да е, за да му напомня, че никой не е по – голям от Бога”, коментира пред Pirinsko.com тя.

Съседката и по маса е убедена, че изграждането на черква в района, където се търгува разнообразна стока е абсолютно безсмислено.

„ В мястото около храм търговия не се върти. Това даже и в библията е казано”, заключи тя.

Междувременно, общинският съветник от местния парламент в Благоевград, д-р Павлин Янкулски поиска референдум или друг вид публично обсъждане дали да се строи храм в района на кооперативния пазар в Благоевград.

Той настоява въпросът да се дискутира на предстоящата във вторник сесия заради големия обществен интерес и противоречивите мнения на благоевградчани по темата.

„Мотивът ми е, че храм не се строи за 50 г. и е редно благоевградчани да кажат мнението си и то да бъде чуто. Когато преди години от ОбС е взимано решение за мястото, не е имало алтернатива, каквато в момента е парк „Македония“, обясни Янкулски и коментира освещаването на терена преди години от покойния Неврокопски митрополит Натанаил и думите на наследника му дядо Серафим на пресконференция наскоро, че осветен за църква терен за друго не може да се ползва:

„В края на краищата вярата са хората, не църквата, и те трябва да кажат къде искат да има храм. Просто можем да разискваме по въпроса отново. Идеята ми не е да се спъва работата, а да се направи нещо голямо, нещо съществено, което да остане и след нас“, обясни П. Янкулски. Той допълни, че не изключва благоевградчани да решат и двата терена да се отредят за храмове, като на единия да се направи параклис, а на другия – голяма църква, но решението трябва да е след широко обществено обсъждане.

А иначе, новият храм в Благоевград, който ще носи името на Свети Великомъченик Мина, се очаква да бъде готов до две години и половина. В началото на месец декември, експертната група единодушно одобри идейния проект, предложен от Неврокопската митрополия. Единственият "въздържал се" бе Кирил Илиев от ПП ГЕРБ. "Групата бе от 17 души, представители от всички политически партии. Разгледахме четири проекта и избрахме този на Неврокопската митрополия. Предстои да го внесем за гласуване от Общинския съвет", каза кметът на Благоевград Румен Томов. Проектант на избрания проект е арх. Георги Витанов. "Това е храм 589 кв. разширена застроена площ. Предстои проектиране, строително разрешение и след това за около две години и половина ще го реализираме. Предстои изграждането на паркинг на четири нива, който ще бъде в непосредствена близост до храма и още един на около 600 метра разстояние", допълни градоначалникът.

След много срещи и разговори по темата с Неврокопския митрополит Серафим, относно мястото на пазара, той е категоричен с думите: “ Това място е посветено Богу и обещано на Св. Мина.“ И с призив за обединение, той допълва „Това е искрена молба към всички, нека храмът не е предмет на противоречия и повод за пораждане на конфликти." Той посочва още , че мястото е благословено от блаженнопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил, като е наречено на св. Великомъчник Мина и трудно би изникнало нещо друго там, като се има в предвид житието на светията. Факт е, че още един храм в центъра на града е изключително необходим, защото единствената църква, която се намира в квартал "Вароша" не успява да побере вярващите, особено на големи празници.

Дано поне състава на този общински съвет, да се обедини и да разреши проблем , който от много десетилтия мъчи града. Дано този път да загърбят противиречия, лични цели и мотиви, битки за власт и политическо надмощие и да са разбрали, че българите сме се запазили като народ през вековете благодарение на нашия език и вяра.

И днес когато живеем в материален свят с общество, лишено от морал и принципи, да даваш добрия пример е може ни най-важното и най-достойно човешко качество.

Добавете Вашия коментар

TOP