Джипитата в Разлог и Банско отчитат висок интерес на местните жители за ваксиниране, най-активни са хора над 55-60 г.

18 Февруари 2021 | 19:03
1 коментара
Общество

Висок интерес към ваксинирането от страна на населението отчитат общопрактикуващите лекари в Разлог и Банско, а списъците им вече наброяват по около 100 души. Според джипитата спрямо общия им брой пациенти процентовото съотношение е ниско, но отчитайки броя на преболедувалите и децата, процентът на желаещите не е малък. Общопрактикуващите лекари в двата града прогнозират, че интересът ще дойде с пристигането на ваксините, но тогава пък те ще се окажат недостатъчни.

„Специално при мен има активност. Хората, които са над 55 години, дори и над 60, почти всички са се записали. Списъкът при мен досега наброява 100 души и всички са се записали сами, без аз да ги търся и да ги питам. Голяма част от хората са притеснени и се интересуват кога ще започне ваксинирането. За тяхно успокоение искат да се ваксинират възможно най-скоро. Има, разбира се, и скептично настроени, но мисля, че когато започне ваксинацията, интересът ще бъде много голям, но тогава вероятно няма да има достатъчно ваксини. По-младите хора не проявяват интерес. Много малко са тези, които са се записали. В моята практика имам и много деца, защото аз все пак съм педиатър, но извън тази група не мога да кажа, че няма интерес, дори напротив, мисля, че се засилва. Трябва да се отбележи и това, че не всички се записват при личните лекари. Много хора се записват на работното си място и не се обаждат на нас“, каза джипито д-р Анита Попова.

Тя поясни, че не се предвижда правенето на бързи антигенни тестове преди ваксинирането, но ще се снеме здравен статус на лицето и ако то има някакви симптоми или неразположение, няма да бъде ваксинирано. Д-р Попова бе категорична, че правенето на антигенен тест на човек без симптоми е напълно безпредметно, и уточни, че в нейната практика досега не е имала безсимптомни пациенти, които да са дали положителен резултат на бърз тест.

Д-р Попова е и сред първите ваксинирали се медици в Разлог. Записала се, въпреки че вече била преболедувала и е имала изградени антитела. Личното й мнение е, че ваксината е безобидна и ефективна. Тя сподели, че всички лекари в Разлог, които са се ваксинирали, са изградили доста високи количества антитела, а единствените странични ефекти при част от колегите й са леки болки или зачервяване на мястото на инжектиране.

„Специално аз периодично си изследвам антителата и шест месеца след като преболедувах, ми бяха спаднали. Бях категорична още от самото начало, че ще се ваксинирам и го направих. Не съжалявам. Моите колеги се ваксинираха всички. Тези, които в началото отказваха и се колебаеха, след това го направиха. Единствено не са се ваксинирали колегите, които са преболедували по-скоро, преди 3-4 месеца, и те все още изчакват. Сега съм по-спокойна и в работата си. Не че не се пазим, но приемам и преглеждам пациентите си спокойна, без страх”, каза д-р Попова.

Желание за ваксиниране се наблюдава и в съседното Банско. Около 100 са лицата, записали се при д-р Кушлев. За разлика от Разлог, в курорта възрастовата граница е доста по-различна.

„Има и по-млади, и възрастни с хронични заболявания. Естествено, хората търсят консултация и ми прави впечатление, че са доста нетърпеливи, но ние все още нямаме ваксини. Мисля, че по-големият интерес ще дойде с идването на ваксините, но и на този етап има доста хора, които се записват“, каза д-р Кушлев. Той също се е ваксинирал още в началото на кампанията, на 28 декември, но все още не се е изследвал за антитела.

Очакванията на джипитата са първите ваксини да достигнат до тях през март. Дали обаче това ще се случи, все още не е ясно. Засега се наблюдава забавяне на първоначално обявените срокове и доставката на ваксини.

В Разлог от днес започва ваксинирането на учителите, въпреки че се очакваше то да стартира доста по-рано. Дозите, с които разполага към момента здравната инспекция, са 500, а днес ще пристигнат още 450

„Ваксини ще има за всички желаещи, към момента е налична на „АстраЗенека”. Списъците непрекъснато се актуализират, някои хора се отказват в последния момент, други се записват, но веднага щом получим имейл от колегите, разпределяме дозите и те ще достигнат до всички”, коментира директорът на РЗИ д-р Калоянов.в.Струма/Яна Йорданова

Д-р Кушлев

Добавени коментари

пациент желаещ ваксина публикува:
18 Февруари 2021 | 20:00
Защо се изпращат само от Астра Зеника? Или по периферията хората ще получат каквото връзкарите не искат.Защо се поръчват ваксини от тези, които не се котират добре?След като виждате, че тази ваксина не е желана,защо я поръчвате или да отчитате бройка наличност? За това хората се отказват, не виждате ли това или не ви изнася? Ако не се започне изпращане на ваксини от всички налични по провинцията/визирам и Банско/ ще отблъснете хората.

Добавете Вашия коментар

TOP