Джентълменското споразумение между ГЕРБ и ПП се разтуря

27 Май 2023 | 17:20
0 коментара
Политика
България
Джентълменското споразумение между ГЕРБ и ПП се разтуря

Джентълменското споразумение“ между ГЕРБ  и ПП за съставяне  на ротационно правителство, по всяка вероятност ще бъде разтурено, научи „Епицентър“ от свои източници, близки до Борисов.

След пуснатия вчера от Радостин Василев запис от заседание на Националния съвет на ПП ситуацията между двете партии вече е различна. Новата ситуация е, че след записа ПП не могат да продължат да настояват да направят еднопартийно правителство. И затова от ГЕРБ настояват за експертен кабинет или кабинет, който да е отдалечен от партийното ръководство. В този смисъл ГЕРБ не могат да подкрепят Асен Василев за министър. "Не виждам как в тази ситуация ние можем да подкрепим правителство, в което Асен Василев, например, е вицепремиер. Преговорите трябва да почнат отначало и да се постави въпросът за непартийно участие",  очерта новата ситуация Тома Биков.

 

В ГЕРБ зрее масово недоволство и гняв от думите на Кирил Петков и Асен Василев.

Към ръководството на ГЕРБ летели заплашитени и дори агресивни СМС-и от структурите, част от които дори били цинични, разказа кадър на ГЕРБ.

"Срещнахме челно товарния влак", пишели герберите към шефовете си в парнийната централа, като така рисували настроянията в партията.

 

Хората на Бойко Борисов били вбесени, че Асен Василев се заканвал „законно или незаконно“ да изчегърта както службите, така и кадрите на ГЕРБ от властта.

 

Възмущение има и спрямо думите на Асен Василев, че те, „Продължаваме промяната“, искали да проведат местните избори с тяхно МВР.  

 

Герберите били бесни и заради унизителното отношение на ПП към Мария Габриел.

 

Доверието между нас е счупено“, заяви тази сутрин пред bTV Росен Желязков, който поиска Мария Габриел да вземе втория мандат като кандидат-премиер. Това било първа стъпка към възвръщане на доверието между двете партии. Желязков настоя да се промени и формулата на кабинет, който да е експертен и в него да не влизат политически лица. За същото настоя и Тома Биков.

 

От ПП категорично отхвърлят тази подадена ръка. Лена Бориславова заяви пред БНР, че изключва възможност за промяна в постигнатата досега  договореност. “Няма как да стане, защото ние много ясно сме заявили докъде сме в преговорите. Имаше постигнато съгласие. Ние не можем да рестартираме преговорите от самото им начало на този етап”, изразява позицията на "Промяната" Лена Бориславов.

 

„Това е наглост“, заявиха пред „Епицентър“ депутати от ГЕРБ. Според тях Бойко Борисов ще продължи да натиска за съставяне на правителство с ПП, но мнозинството от ръководството на ГЕРБ са категорично против.

 

Много силни гласове с тази позиция са на Десислава Атанасова, Делян Добрев, Тома Биков. 

Мнозина споделяли напълно мнението на Десислава Атанасова, която написа във фейсбук след записа на ПП: "След чутото, единственото, което ще им кажа, е "вратата е ей там". 

"Питат ме: - Да не им се размине? - Няма!", категоричен е и Добрев.

 

Знаков е и постът на Деница Сачева, която също заявява, че политически лидери нямат място в бъдещ  кабинет. Тя оценява поведение на Кирил Петков и Асен Василев като болшевизъм и злоупотреба с властта за лични цели

 

Позициите на ГЕРБ се отхвърлят от ПП, което означава че Кирил Петков и Асен Василев умишлено тласкат страната към избори.

 

Бойко Борисов направи всичко, за да има кабинет, направи много отстъпления и компромиси, но достойнството на партията не може да бъде заложено на карта, тъй като, ако приемем това поведение на ПП, с ГЕРБ е свършено“, подчерта депутат пред „Епицентър“.

 

Ако доверието между двете партии не бъде възвърнато, а това в момента не се забелязва, по-добре да не съставяме правителство, намекна сутринта Росен Желязков.

 

 "Ние трябва да се обединим около тази формула (за експертен кабинет), ако е възможна, за да се възстанови доверието. Ако не може да се възстанови, няма как да се върви към реализация на този мандат", категоричен е председателят на парламента.

 

Заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ започва в 16.30 часа.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP