Дискусия за "Бранд Кюстендил“ обсъжда възможности за балнео, културно-исторически и ски туризъм в региона

22 Март 2024 | 18:48
0 коментара
Бизнес
Кюстендил
Дискусия за Бранд Кюстендил  обсъжда възможности за балнео, културно-исторически и ски туризъм в региона

Дискусия за "Бранд Кюстендил“ обсъжда възможности за балнео, културно-исторически и ски туризъм в Кюстендилския регион. Домакин на срещата е общината в Кюстендил. Това е третият регионален бранд, който медия "Стандарт", Общество "Културно наследство" и Националният борд по туризъм правят в рамките на голямата кауза "Бранд България".

В дискусията участват представители на законодателната, изпълнителната и местната власт, на бизнеса и научните среди, изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова, директорът на НИМ доц. Бони Петрунова.

Специално за форума в залата бяха експонирани картини на Стоян Венев и уникални находки от Регионалния исторически музей в града. Институционален партньор на кампанията е Министерството на туризма. 

"Роден съм и съм израснал в Кюстендил", каза заместник-министърът на туризма арх. Чавдар Георгиев. "Градът е място с хилядолетна история и изключително богато културно наследство, чийто потенциал е една от основните предпоставки за развитие на популярна дестинация за български и международен туризъм. Не може да не се спомене потенциалът на топлата минералната вода", коментира Георгиев. 

Той посочи, че за него е важно да се направи анализ и да се вземе точна преценка чрез маркетингова стратегия, за да се изработи ясна и точна политика по популяризиране на всички дадености на района в страната и чужбина, насочена към увеличаване на посещаемостта от туристи, към възможностите за развитие на икономиката на града. "Областта може да се гордее, че е на едно от челните места на картата на културата в България", каза още Георгиев и посочи, че Кюстендил е мястото с един от най-богатите културни календари, сред които са ежегодно връчваните награди за живопис и скулптура, международния конкурс по класическа китара. 

"Кюстендил е от малкото общини в България, които нямат нито един държавен културен институт", посочи още заместник-министърът и допълни, че ще се радва да види инициатива от местната власт в тази посока, защото това ще е още едно ниво на развитие на държавата и на културата.

"Имаме всичко, но нямаме реклама", каза по време на срещата кметът Огнян Атанасов. Той изтъкна, че са малко кътчетата не само в България, които да могат да се похвалят едновременно със ски писти и с минерална вода, история, архитектура, църкви и манастири. "Необходимо е да направим областта разпознаваема", коментира Атанасов.

"Едно от най-големите богатства на областта е водата. Затова е важно да намерим своето място на картата на България на балнеологията и спа туризма", каза областният управител Александър Пандурски. Той посочи, че Кюстендилската котловина има най-ароматните плодове в цяла България.БТА/Елица Иванова

Добавете Вашия коментар

TOP