"Дискотека на открито" в Разлог подлуди местните

20 Юни 2020 | 18:40
2 коментара
Общество

Жители на град Разлог подадоха жалба и потърсиха съдействие от Община Разлог и органите на реда по повод дейността на заведение намиращо се в центъра на Разлог,  собственост на общинския съветник и кандидат за кмет Александър Крайнов.

Събрана е подписка от 25 собственици на апартаменти живеещи на ул. „Шейново“ в центъра на града, които реагират срещу високото озвучаване и пускане на силна музика и провежданата, както гражданите я наричат в жалбата си: "Дискотека на открито".

Заведението се намира в центъра на града и през последните две седмици в дните петък и събота между 20.00 и 23.00 ч. е озвучавано допълнително от уредби, звукът от които пречи на хората да почиват и създава сериозен дискомфорт.

Проблемът според подалите жалба жители на съседните блокове е, че музиката от изнесените тонколони е толкова силна, че се чува дори и при затворени прозорци. Още в първите дни след откриването на дискотеката, в публикации в социалните мрежи бяха поместени гневни постове и качени клипове, на които се чува звукът от музиката. Не липсваха и коментари, как ситуацията е повече от неприятна, и че това се случва в центъра на града, както и какво може да се направи в този случай.
За да канализират изразеното недоволство и потърсят начин да защитят правата си, 25 от живеещите наблизо граждани оформят жалба, която адресират до кмета на Разлог и РУ на МВР. 

"Разстоянието от търговския обект, който озвучава квартала, до най-близките жилищни сгради е само 30 метра, което означава, че търговския обект няма право да получи статут на дискотека поради противиречие с изискванията на чл.2 ал.2 от НАРЕДБА № 24 ОТ 20 ОКТОМВРИ 2003 Г. ЗА САНИТАРНО-ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДИСКОТЕКИТЕ : „дискотека на открито не може да работи на по-малко от 200 метра от жилищни сгради, с което би следвало да съобразите местните норми и разрешения за търговска дейност“. 

Съгласно законовите разпоредби предстои МВР да извърши проверка и на място, както и последващи законови действия от други контролни органи.  Собственикът на заведението Александър Крайнов, който е първа година общински съветник се обоснова, че причината е в търсене на спешни мерки за спасяване на бизнеса и запазване на работните места, тъй като кризата причинена от пандемията от коронавирус е повлияла сериозно на работата на заведенията, и липсата на приходи. 
„Всеки един собственик на заведение търси начин за привличане на клиенти, и реално тези неща – открити дискотеки се правят за привличане на клиенти и развлечение на младежите, които са основен контингент на заведенията. Това – да озвучаваме в петък и събота вечер между 20.00 и 23.00 е начин да предложим нещо различно, да увеличим приходите и запазим и дори увеличим работните места. През последните две седмици съм наел на работа поне 20 човека. Но като общински съветник и гражданин съм длъжен да се съобразя със законовите разпоредби и искам да се извиня на хората, на които сме причинили неудобство. Ще се съобразя с нормативната уредба, и още този петък незабавно ще бъдат взети меки и ще се съобразим с исканията на живущите“, коментира още той.  
Някои от живеещите наблизо, които не са се подписали в подадената жалба също реагират остро, но поради лични взаимоотношения са предпочели да не оповестяват публично своето недоволство. В публикуваните в мрежата клипове има по над 700 гледания и различни коментари. Очакванията са, че след проведените разговори, подадената жалба и придобилият гласност случай нещата ще се нормализират, центъра на града няма да бъде огласян от силна музика, и поетият от собственика и общински съветник ангажимент ще бъде изпълнен. Факт е, че законът е с еднаква значимост за всички и трябва да бъде стриктно спазван, както и защитавани правата на гражданите./БНР/

Добавени коментари

Бай Тошо публикува:
21 Юни 2020 | 00:48
По мойто време немаше такива семкаре
7901 публикува:
20 Юни 2020 | 22:31
Не харесвам Герчев и кликата му, но и този искаше да Ви бъде кмет!!! Дали, ако жалбата не беше от толкова много недоволни граждани и нямаше реакции във фейс-а, щеше да се случи нещо! Извинението достатъчно ли е или не е редно да има и оставка от местния парламент, интересно ми е ако на жалбоподателите се разлеждат въпроси в ОбщС, какво могат да очакват! Така е, щом си във властта или в ОбщС може да си правиш каквото поискаш, нали?! Последен въпрос-означава ли нова, че полицаите са си затворили очите, нали постоянно обикалят там-на кой служат-нали от гражданите дето не са мигнали/данъците им/ ченгетата получават заплати!!!

Добавете Вашия коментар

TOP