Дишане на райски газ от балони новата мода сред тийнейджърите в Дупница, продават ги и пред дискотеката

09 Март 2022 | 13:15
1 коментара
Криминално
Дишане на райски газ от балони новата мода сред тийнейджърите в Дупница, продават ги и пред дискотеката

Ампули и балони с райски газ се предлагат в магазини и пред дискотеката в Дупница, това е новата мода сред младежите за дрогиране.

Ученик в 8 клас в ПГ по хранително-вкусова промишленост в Дупница разказа пред репортер на “Струма”:

„Пред дискотеката ни продават балони, пълни с райски газ за по 3,50 лв. бройката. Някои се пристрастяват и си купуват по 2-3 балона на вечер. Вдишаш съдържанието на балона и „политаш”, става ти готино, все едно си в безтегловност за 3-4 минути, след това се връщаш в реалността. В един магазин в кв. „Муструков” предлагат ампули с райски газ”, разказа осмокласникът.

Преди няколко дни майка от Дупница апелира към родителите във ФБ: „Родители, пазете си децата. Току-що срещнах в центъра на града две момчета и две момичета на по 12-13 г., които дишаха някакво вещество от балони. Попитах ги откъде са ги купили, но те не пожелаха да ми кажат. Предполагам, че е райски газ, което може да се окаже фатално за толкова малки деца”.

„На фона на цените на останалите наркотици в Дупница райският газ е най-евтин. Една цигара с марихуана се продава за 10,00 лв., доза хероин върви по 20 лв.”, коментираха пред “Струма” лица от ъндърграунда на Дупница.

Препаратът „Райски газ” се използва при анестезия преди операция. Репортер на „Струма” се свърза по телефона с анестезиолога от Дупница д-р Николай Карастоянов и го попита какво въздействие оказва върху организма на непълнолетни деца райският газ при редовна употреба. Ето какво отговори той: „Райският газ е вид упойка, която се слага преди операция. За децата е опасна и може да увреди тежко здравето им. Може да предизвика рязко спиране на въздуха и да доведе до тежко състояние. Чул съм, че се предлага по дискотеките не само в Дупница. Райския газ не е забранен от закона като наркотично вещество. Агенцията по лекарствата трябва да предприеме нещо, да го обяви като забранено за използване без лекарско предписание. Тези, които предлагат на децата райски газ, печелят много. Аз работя в общинската болница и не купувам препарата за операциите, но зная, че е евтин. В едно балонче се слага малко газ и цената от 3,50 лв. носи големи печалби на разпространителите. Проблемът е, че не се знае колко качествен е предлаганият райски газ”, заяви д-р Н. Карастоянов.

В интернет пространството сайтове предлагат всичко необходимо – от Райски газ, патрони за пълнене и балони. Бутилка с 580 г газ се предлага на цена от 60-70 лв. В един балон се влагат 8 г газ и се продава по 3.50 лв. за балон.

Криминалисти от Дупница коментираха, че знаят, че се разпространява такъв вид дрога, но тя не е забранена от закона и не могат да реагират.Струма.бг

Добавени коментари

спортист публикува:
10 Март 2022 | 10:01
E законно ли е това, пак някакво заобикаляне на наредбите, на който никой не обръща внимание, докато не стане по-зле

Добавете Вашия коментар

TOP