Директорът на РЗИ д-р Калоянов: Благоевградска област е в жълтата зона, възобновяваме плановите операции, връщаме учениците в клас

22 Февруари 2022 | 09:28
0 коментара
Общество

Благоевградска област премина в жълтата ковидна зона. Значителното намаляване на броя на заразените, болните и на заетите легла за интензивно лечение се задържа като тенденция през последните 10 дни, но излизането от червената зона се проточи, тъй като Благоевградска област е включена в регион №1 заедно с Кюстендилска, Пернишка, Софийска област и София-град, където са съсредоточени най-много болници.

Заразната заболеваемост към вчерашна дата в Пиринско падна на 537 бр. на 100 000 души население за 14 дни, а за едно денонощие до 10 нови случая. На болнично лечение са 221 пациенти, от които 210 са неусложнени случаи, а 11 са в реанимация. В МБАЛ – Благоевград от коронавирус се лекуват 56 пациенти, като 4-ма са в тежко състояниие в реанимация.

„От утре започва поетапното закриване на ковидните легла в отделенията, първоначално в кардиология и ортопедия, а след това и в останалите след изписване на излекуваните пациенти. Болни с коронавирус ще се приемат най-вече в инфекзиозно и вътрешно отделение. В момента има и две малки деца с Ковид-19 в детско отделение”, заяви за „Струма“ зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов.

В неделя в спешно-приемно отделение е постъпило 12-годишно дете от Разлог, което е било с чуждо тяло в хранопровода. След консултация със специалистите по уши, нос и гърло д-р Арабаджиев и доц. Цолов от ИСУЛ детето е транспортирано до софийската болница, където му направена интервенция и е извадена кост от хранопровода. Там обаче се очаказало, че майката на детето е с короновирус, и за да не бъде заразено, ще бъде върнато в детско отделение на МБАЛ – Благоевград след като му бъде направен тест за Ковид-19.

Красноречив индикатор, че петатата вълна на коронавируса приключва, са свободните легла в седемте болници в Пиринско. 159 са незаетите легла за неусложнени случаи и 14 за интензивни. Рязко спадна и броят на лицата под домашна карантина, които са 1127.

Интересът към ваксините срещу Ковид-19 остава нисък и направо нулев, а в дни като миналата неделя – направо нулев. Нито една ваксина не е поставена в цялата Благоевградска област на 20 февруари. Общият брой ваксинации в областта е 149 047, като от тях със завършен курс са 72 050 бр., а поставените бустерни дози са 22 123 според справката на РЗИ.

„След като вече сме в жълтата зона, направих предложение до главен инспектор Ангел Кунчев за отмяна на забраната за плановите операции. Ако се запазят сегашните нива на слабо разпространение и ниска заболеваемост, от другата седмица всички ученици в областта ще се обучават присъствено, но при задължително тестване един път седмично с щадящи тестове”, заяви за „Струма“ директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP