Директорът на музея в Петрич Сотир Иванов: Ограничихме иманярските набези, имаме 24 часа охрана

06 Септември 2017 | 12:31
0 коментара
Общество

Иманярските набези са един много сериозен проблем за цяла България, заяви директорът на Исторически музей – Петрич, Сотир Иванов.

По думите му иманярската дейност и желанието за комерсиална печалба за сметка на общото историческо минало още преди години била изключително модерна и достигнала големи мащаби през 90-те години.

„За съжаление в тази сфера глобализацията на света и възможността да продадете нещо в чужбина е много по-широка от преди, когато границите бяха затворени. В този смисъл Исторически музей – Петрич има няколко политики. Първата от тях е свързана с превенцията – когато ние, като общество, осъзнаваме значимостта на нашето културно наследство, то всеки един от нас по свой начин става пазител на това наследство, грижи се и създава онези условия, които не допускат грабителство. Тази превантивна дейност е изключително тясно свързана с археологическата дейност и експониране на Хераклея Синтика, защото обществото ще бъде заинтересовано от културното си наследство само когато го познава като свое собствено“, каза още Иванов.
 

Той подчерта, че освен това всички обекти към Исторически музей – Петрич се охраняват, като се поддържа както жива охрана, така и видеонаблюдение на всички обекти извън града, които са Самуиловата крепост и Хераклея Синтика.

Добавете Вашия коментар

TOP