Директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ за скандала с ваксините в Сандански: Щяхме да ги изхвърлим, ако не се използваха по предназначение

11 Януари 2021 | 10:48
2 коментара
Общество

Общинските съветници от Сандански, които бяха ваксинирани срещу коронавирус, нямат привилегии. Не беше планирано те да прередят хората от другите социални групи, които трябва по-рано да се ваксинират, но в последния момент хора, записани в списъците, отказаха имунизация, а беше почивен ден. Това каза пред Нова телевизия директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ д-р Илия Томов.

Тъй като не е имало кой друг да бъде имунизиран, дозите са стигнали до четиримата старейшини.

"Стигнахме до извода след първата кампания, че приложението на ваксината на „Пфайзер“ е относително много сложно и изисква страхотна организация. Понякога е възможно да се стигне до изхабяване на дози. Затова предвидихме по-голямо разпространение на информация за ползите на ваксинирането и въпреки всичко пак се случи ситуацията от първата кампания – около 20 души, чиито имена бяха в предварително изготвения списък, не се явиха“, заяви д-р Томов. 

„Ваксината е с такава технология на приложение, че веднъж извадена от хладилника и поставена на стайна температура бързо става негодна за приложение. В конкретния случай бе използвана една доза от флакона за член на персонала на болницата и другите четири дози би следвало да ги изхвърлим, ако не се използваха по предназначение за хора, желаещи да се ваксинират“, обясни той.

„20% от персонала отказа ваксинация по различни причини. Едни боледуваха, а други явно нямат доверие в технологията“, уточни лекарят.

Общинските съветници бяха част от кампанията по набиране на кандидати за ваксиниране, уточни той.

Би било нечовешко, ако не им поставим втора доза и довършване на курса на изграждане на имунитет към едно заболяване. Очакваме по-големи количества ваксини да бъдат внесени в България“, каза още шефът на МБАЛ „Югозападна болница“

Добавени коментари

Гнус публикува:
11 Януари 2021 | 20:42
Страшна излагация !!! Тонев наведи главата и искай прошка от съгражданите си . Недей да хитруваш и да си исмукваш глупости от пръстите . Понесете си отговорността. Има заповед и тя трябва да се спазва , дори и от" богопомазаните" като теб .
Да бе публикува:
11 Януари 2021 | 10:55
Ами да бяхте ваксинирали хронично болни, раково болни и други рискови групи бе, тулупи! Защо общински съветници?? Как ги избрахте, конкурс ли имаше??? Мамичката ви ей!

Добавете Вашия коментар

TOP