Директорката на VII СУ в Благоевград Лилия Стоянова изправи на съд родител с иск за 5000 лв. за клевета

18 Октомври 2017 | 06:34
0 коментара
Общество

Директорката на VII СУ „Кузман Шапкарев“ Лилия Стоянова съди баща на ученичка за клевета. Безпрецедентното дело срещу благоевградския бизнесмен Атанас Божинов стартира вчера в Районен съд – Благоевград. В съдебната зала имаше и публика – родители, съкратената наскоро учителка по история Катя Тороманова, в кулоарите беше и бившата зам. директорка Желязка Милкова.

Адвокат Лефтера Лазарова, която е наета от училищната директорка, поиска делото да се гледа при закрити врати за външни хора и журналисти, за да не се накърни авторитетът на училището. „Това не е аргумент”, контрира адвокат Мария Стойнева, която защитава подсъдимия родител.

Съдия Мирослава Йорданова отсече, че няма основание за ограничаване на публичността на процеса, и призова страните към помирение. Лилия Стоянова категорично отказа и предяви граждански иск от 5000 лв. за причинени неимуществени вреди. Двете страни посочиха свидетелите, които ще бъдат призовани за следващото заседание, което бе насрочено за ноември.

До съдебната зала се стигна заради конфликтна ситуация, възникнала с родителите на ученичка от 3 „б“ клас на 23-и и 24 февруари. Първия ден сутринта майката Ана Божинова искала да помогне на дъщеря си да внесе раницата си, тъй като била тежка, но била спряна от охраната на входа на училището, което провокирало нейното недоволство. Директорката била информирана по телефона за проблема от заместничката си Ирена Стамболиева и веднага отишла да види какво става. Тя обяснила на майката, че с оглед спокойствието и сигурността на децата има пропускателен режим и не може да се влиза в класните стаи.

Докато се опитвали да изяснят ситуацията, пристигнал и бащата Атанас Божинов, който на висок глас започнал да пита защо класът на дъщеря му е преместен в друга стая. Директорката започнала да обяснява, че е направено ново разпределение, като в класните стаи учат ученици с редовни часове, а някои групи се помещават в центъра за целодневна организация на обучение, където има 5 зали. В тяхната стая учел четвърти клас, а две занимални, сред които и тяхната, били настанени в центъра.

Двамата родители продължили да настояват децата да бъдат преместени в бившата си стая, но директорката заявила, че това са условията в училището и ако не са доволни, да си потърсят друго. Последвала размяна на реплики, което довело до покачване на напрежението. Майката казала, че децата учат в кухнята, директорката отговорила, че това е скъп проект за 240 000 лв. и не бива да се проявява неуважение. В този момент бащата попитал: „Я да видим сега колко си откраднала от проекта!“, след което размахал пръст и добавил: „Ще я видим ние тая работа, ти ще си отидеш, ние ще останем“, и си тръгнал.

На другия ден сутринта в училището пристигнала старши инспекторът от РУО Марянска, за да направи проверка на пропускателния режим. На входа чакали родители, сред които и семейство Божинови. Атанас Божинов се обърнал към нея и пред всички казал: „Хайде, госпожо, влезте и покажете какво сте направила за 200 000 лв., направете си реклама”. Директорката отговорила, че не е извършила нищо нередно, а само е гледала интересите на училището.

4 месеца след ситуацията в училището били направени проверки от 6 министерства, община Благоевград, РЗИ, РУО, Агенция по храните и други, които не са установили нередности. Това твърди директорката Лилия Стоянова в тъжбата си до съда. Тя заявява още, че от постъпката на родителя се разстроила, почувствала се зле, получила главоболие, тъй като вдигнала кръвно.

Бащата на ученичката Атанас Божинов, който работи като търговски предприемач, счита, че е невинен, тъй като е упражнил правото си на родител и данъкоплатец.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP