Директорката на ОУ „Неофит Рилски” в Дупница: Обжалвам конкурса за отдаване под наем на столовата в училището, опорочен е!

24 Януари 2023 | 07:38
0 коментара
Общество
Директорката на ОУ  Неофит Рилски” в Дупница: Обжалвам конкурса за отдаване под наем на столовата в училището, опорочен е!

Как „Ученическо хранене” е допусната, след като до крайния срок 09.12.2022 г. документи са подадени само от фирмата на д-р Ени Лефтеров, пита Бистра Стойкова

Директорката на ОУ „Неофит Рилски“ в Дупница Бистра Стойкова ще обжалва конкурса за отдаване под наем на столовата в училището. Закани се, че ще сезира всички институции за закононарушение в провеждането му. На офицално пресконференция, проведена вчера в училището, Бистра Стойкова изнесе някои данни и факти, свързани с конкурсите, които се провеждат за отдаване под наем на ученическите столове в нейното и други училища в Дупница. Ето какво заяви тя:

„Искам директорите да имаме думата при провеждане на конкурсите за отдаване под наем на столовете в училищата. Мен като директор, а и моите колеги, директори на останалите училища, ни интересува не кой ще стопанисва столовете, а как ще се хранят децата в училище. За нас това е важно. Това е важно и за родителите, които искат децата им да се хранят пълноценно в добре поддържана столова. Много от колегите не са уведомени кога ще бъде търгът за тяхното училище. Директорът на училището в с. Яхиново Георги Станчев сподели с мен, че не е търсен и не е уведомен за конкурса кога ще се проведе, дал е само ключовете от помещението. Аз и учителският колектив искаме да се проведе честен конкурс за помещенията за хранене на децата. На конкурса са се явили две фирми, но как е допусната общинската фирма „Ученеческо хранене“, след като последният срок за подаване на документи е бил до 9.12.2022 г. До тази дата документи са подадени само от фирмата на д-р Ени Лефтеров. Как двамата юрисконсулти в общината излизат в болнични и приемът на документи за участие в конкурса е удължен до 16 декември 2022 г. За мен конкурсът за помещението в нашето училище е опорочен и аз ще сезирам всички заинтересовани институции да извършат проверка“, заяви Бистра Стойкова.

На въпрос на „Струма“ кой  в момента храни учениците и къде, защото в момента текат конкурси за помещенията в училищата, Б. Стойкова отговори: „В момента децата се хранят от фирмата на д-р Ени Лефтеров. Подписала съм временен договор за кетърингово хранене на децата до провеждане на конкурса. Обособихме едно помещение в училището за столова и децата се хранят там.  Столовата, която използва „Ученическо хранене”, е затворена от Агенцията по храните. Днес я  запечатаха след извършена проверка от агенцията. След като подписах временния договор за кетъринга с фирмата на д-р Лефтеров, от „Ученическо хранене“ изкъртиха всичко в столовата и това наложи да се пригоди друго помещение за хранене на децата. В момента съм подала документи в Агенцията по храните в Кюстендил за узаконяване на новото помещение за столова. От общината ме упрекват, че съм отдала чужда собственост под наем, визирам столовата. Преди да подпиша договор с д-р Ени Лефтеров, през август 2022 г. ходих на разговор  при председателя на ОбС Костадин Костадинов и при Ценка Стоянова, която е директор дирекция „Култура и образование” в общината, разговарях и със зам. кмета по социалните дейности  Крум Милев. Получих уверението им, че няма проблем, тъй като управителят на „Ученичееско хранене” Христо Пигов се е отказал от столовите в училищата и може децата да се хранят в столовата. На 14 септември беше подписан приемо-предавателен протокол между мен и Хр. Пигов, което е документирано. 

С „Ученическо хранене” работя от 9 г. Оттогава не е направен дори козметичен ремонт на столовата. Учителите боядисахме помещението, за да може на децата да им е уютно, докато се хранят. Оттогава датират и множество оплаквания от родителите, че децата не харесват предлаганата храна от „Ученичско хранене“. Многократно съм алармирала в общината за проблема, но не беше решен. Искам да попитам как дружество, което е пред фалит, ще намери 100 000 лв. за подобряване състоянието на столовата? Разбрах, че директори на училища са натискани да платят предварително храната на децата за цялата година. Как може да се плаща нещо, което не е доставено или ще се използва в бъдеще време, дотогава не се знае какво може да се случи. В предоставени ми документи от общината забелязах, че фирма „Тоби” е един от доставчиците на хранителни продукти в общинското дружество. Това не е ли конфликт на интереси, след като фирмата е на бащата на зам. кмета на общината Крум Милев?“, попита Б. Стойкова и заключи: „Това не е първата битка, която водя с общината. Преди години единствено нашето училище се опълчи и не използва услугите на общинската счетоводна къща. Другата ни битка беше училището ни да не се превърне в сегрегирано, и успяхме, ще успеем и сега“, закани се директорката.

От общинската администрация заявиха, че ще коментират твърденията на Б. Стойкова, след като се запознаят с направеното от нея на пресконференцията изявление.

ЙОРДАНКА ПОПОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP