Директорите на 8-о СУ и 9-о ОУ в Благоевгра искат отпадане на националните външни оценявания в 4 клас

13 Април 2021 | 15:58
0 коментара
Общество

С вълнение, весела детска глъч и минимален брой отсъстващи ученици частично бяха възобновени присъствените учебни занятия вчера. Това стана възможно след новата заповед на министъра на здравеопазването проф. К. Ангелов, въз основа на която с началото на новата седмица по класните стаи се завърнаха децата от начален етап /1-4 клас/, както и учениците от 7, 8 и 10 клас.

Как стартираха уроците на живо провери репортер на „Струма” в няколко благоевградски училища.

„Обстановката е спокойна. Няма отсъстващи ученици, както и родители, притесняващи се да пратят децата си на училище”, коментира директорът на 6-о СУ Методи Андонов, който сутринта лично посрещна децата от общо 15 паралелки /по три в начален етап и също три в седми клас/. Директорът сподели, че учениците, особено по-малките, са щастливи и развълнувани да се завърнат по класните стаи. При седмокласниците пък са необходими няколко дни за адаптация, за да „превключат” към присъственото обучение, тъй като при онлайн уроците са изградили други навици. Именно за да се компенсират пропуските от обучението в електронна среда от разстояние, в 6-о СУ, както уточни М. Андонов, учители ще наблегнат повече на практически задачи и затвърждаване на знанията.

 

В 8-о СУ училищния праг вчера прекрачиха 515 ученици, от които 109 седмокласници и 406 в начален етап.

„Няма нещо, което да ни безпокои и притеснява от гледна точка на ситуацията и организацията в училище. При децата се наблюдава настроение и желание да учат присъствено”, каза директорът Сергей Биров и допълни, че само един ученик от 3 клас се обучава онлайн по здравословни причини. От целия колектив на работа не са двама учители, но причината не е Ковид.

По отношение на това дали ще наблегнат на тестове, изпитване на учениците или пък на установяване на пропуски от онлайн обучението, С. Биров коментира, че именно този „казус” дава възможност на учителите да проявят педагогическо майсторство. Така на база на диагностика на знанията и уменията учителите ще  преценят какви елементи и похвати да използват за постигане на максимална резултатност. Затова е предвиден е двуседмичен компенсаторен механизъм до 30 юни.

 

Също така в годишния комплексен план е заложено директорът лично да влезе и да наблюдава уроците на няколко учители. Целта е не само да се осъществи контрол, а и да се окаже подкрепа, особено на по-младите учители с по-малък опит.

Във връзка с така бурно дебатираната тема за националните външни оценявания в 4 клас С. Биров изрази мнение, че заради пандемичната обстановка тази година по изключение НВО при завършването на начално образование трябва да отпаднат и да не се провеждат.

„Преживяхме много напрегнати ситуации, а като цяло и учебната година е такава. Много учители и ученици заболяха. В този смисъл не сме в необходимата кондиция, която се изисква за полагане на НВО, а децата и родителите възприемат тези изпити изключително сериозно”, анализира директорът на 8-о СУ и повдигна въпроса доколко резултатите от изпитите на четвъртокласниците ще са обективни, още повече че с оглед на настоящите условия има опасност да се стигне до грешни заключения.

„Категорично съм против провеждането на НВО в 4 клас. Това са малки деца и онлайн обучението със сигурност ги е разконцентрирало”, заяви и директорът на 9-о ОУ Василка Величкова.

 

9-о ОУ е единственото училище в Благоевград, където и сега, и преди затварянето всички ученици учат присъствено, тъй като са по една паралелка от випуск. Въпреки тази привилегия обаче ръководителят на учебното заведение смята, че тепърва трябва да се наваксват пропуските от онлайн обучението и децата да се адаптират в училище. Наред с това заложеното в държавните образователни стандарти трябва да се усвои до края на учебната година – 30 юни, а изпитите в 4 клас по БЕЛ и математика са съответно на 27 и 28 май.

В. Величкова припомни и че в начален етап учениците нямат класни работи, затова и националните външни оценявания се използват за обобщение на знанията.

„За какво обобщение говорим, и то през месец май, при положение че имаме онлайн обучение, което не може да се сравни с присъственото, бяхме във ваканция, а и да не забравяме почивните дни около предстоящите празници”, изтъкна директорката и прогнозира, че НВО няма да е обективно, тоест да отрази реалните знания на учениците, и вместо да мотивира, ще има обратния ефект и ще демотивира четвъртокласниците.

Позицията си изрази и директорът на Гимназията по строителство в Благоевград Марияна Митова, където вчера в класните стаи влязоха общо 6 паралелки с осмокласници и десетокласници. Самите те, както сподели ръководителят на ПГСАГ, са дошли с желание на училище, защото им е омръзнало да стоят пред компютрите вкъщи и се чувствали изтощени от онлайн уроците.

„Лично моето мнение е, че на училище трябваше да се върнат и дванадесетокласниците, тъй като трябва да се подготвят за предстоящите им държавни зрелостни и държавни квалификационни изпити, а обучението присъствено не може да бъде заменено от никоя друга форма”, констатира директорката.

 

Тя също е на мнение, че изпитите в 4 клас трябва да отпаднат, но защити тезата, че в 10 клас би било удачно да се проведат НВО, защото по този начин ще се направи своеобразна диагностика на учениците при завършването на първи гимназиален етап. Така, знаейки, че ще предстоят изпити, десетокласниците ще бъдат по-мотивирани да усвоят необходимите им знания и компетентности.

М. Митова, която е учител по български език и литература, засегна и друга важна тема. Тя посочи, че миналата година, въпреки че онлайн обучение „бе внедрено” в средата на месец март, МОН редуцира изпитния материал за матурата по БЕЛ. Сега обаче, на фона на целогодишното учене пред компютрите, за така важния и задължителен за всички ученици държавен зрелостен изпити няма да отпадне материал.

А иначе вчера на училище бяха всички ученици в 8 и 10 клас на ПГСАГ. Някои от тях с нетърпение очакваха часа по физическо възпитание и спорт, за да играят волейбол, като впечатление направи, че гимназистите бяха по спортни екипи. По този повод учителят по ФВС Васил Мурджов каза, че учениците действително с голямо желание се изявяват на спортна площадка и са „зажаднели” за двигателна активност.

Според изготвения график учениците от 7, 8 и 10 клас ще учат присъствено две седмици, след което ще си останат вкъщи, а на тяхно място от 26 април на училище ще се завърнат 5, 9 и 12 клас. Последни в ротацията са 6 и 11клас, които заедно със седмокласниците би трябвало, ако обстановката позволява, да влязат по класните стаи на 17 май.

 

Любопитното е, че заповедта на министъра е до 31 април и в нея, както коментираха директори, не е посочено нищо за последните ротиращи се, а именно шестокласниците, които са най-ощетени и са се обучавали най-малко време присъствено./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP