Директно и остро: Депутатът Елхан Кълков към министър Грозданов: Пътят Добринище - Сатовча е важен за туризма

06 Февруари 2022 | 13:06
2 коментара
Общество
Директно и остро: Депутатът Елхан Кълков към министър Грозданов: Пътят Добринище - Сатовча е важен за туризма


Министерството на регионалното развитие и благоустройството планира ли да извърши необходимите действия по ремонт и рехабилитация на третокласния републикански път III-1905 Добринище, Гоце Делчев, Господинци, Балдево, Огняново, Марчево, Гърмен, III-197 Гоце Делчев, Сатовча. Този въпрос зададе народният представител от ДПС Елхан Кълков на регионалния министър Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол.
Пътят обслужва населението на община Гърмен, както и голяма част от жителите на общините Хаджидимово и Сатовча. Трасето е в много лошо експлоатационно състояние, с много мрежовидни пукнатини, деформации, огромни дупки и пропаднали участъци от пътното платно, подчерта Кълков.
В началото на 2021 година след многократни протести от жителите на тези общини предходните управляващи от ГЕРБ, може би предизборно, обявиха, че имат одобрен технически проект и започват рехабилитацията на пътя. Това натовари допълнително бюджета и на община Гърмен, наложи се спешна подмяна на ВиК комуникациите в село Огняново, където преминава въпросното трасе, в последствие и асфалтиране на компрометираното пътно платно, каза още народният представител от ДПС.

Ремонтната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за периода 2022-2025 година все още не е утвърдена. Тя е в процес на дискусия и включително изчаква приемането на държавния бюджет, откъдето тя се финансира. В момента тя се разработва, като целта й е качествено подобряване на състоянието на пътната мрежа в страната. До края на тази седмица гражданите дават своите предложения за включване на пътища в списъка, като изпращат предложения и сигнали, отговори министър Гроздан Караджов.

В проекта на програмата за ремонти на републиканска пътна мрежа за 2022 година, път III-1905 Добринище, Гоце Делчев, Господинци, Балдево, Огняново, Марчево, Гърмен, Гоце Делчев, Сатовча към момента не е предвиден. През 2021 година чрез Програма текущ ремонт и поддържане и в съответствие член 8 и член 9 от Наредба № РД-022019 от 12 ноември 2012 година за поддържане и текущ ремонт на пътищата за участъка от километър нула до километър 13 на третокласния път е възложен и разработен технологичен проект за ремонт по договор от 14 юни 2019 година с изпълнител ДЗЗД „Пътно поддържане“ област Благоевград 2018-та, съобщи министърът.
Проектът е в процедура по съгласуване в Института по пътищата и мостовете, която все още не е приключила. Ремонтът ще подбори състоянието на настилката. Отсечката засега не е включена в програмата за основен ремонт, тъй като няма наличен технически проект, съответно няма и как да се получи разрешение за строеж. А такъв е трябвало да бъде подготвен през предходните години, за да можем сега да имаме тази възможност и да обявим процедура по Закона за обществените поръчки за строително-монтажните работи и строителен надзор, каза още Гроздан Караджов.
Разглеждаме сериозно възможностите за включване на републикански път III-1905 в тази четиригодишна програма за основен ремонт, в зависимост от датата, на която ще излязат проектните документи, допълни той.
Всъщност вие дадохте основния отговор на въпроса, че за въпросния път няма одобрени технически проекти и сега се готвят, което е доста притеснително за жителите на тези общини. Но, тъй като сега тече процедурата, както вие отбелязахте за предстоящи ремонти на пътищата в Република България, аз най-искрено се надявам, че в един от най-посещаваните целогодишни курорти в България Огняновските минерални бани, а от там и за селата Лещен и Ковачевица, ще намерите и ще дадете всички усилия да бъде включена рехабилитацията на този така жизнено необходим път и за туризма, и за жителите на тези общини, обобщи народният представител Елхан Кълков.

Добавени коментари

До Йопе публикува:
06 Февруари 2022 | 23:39
Който носи потури има МАДУРИ
Йопе публикува:
06 Февруари 2022 | 13:33
То ония туристи от Сатовча с шалварето и потурите

Добавете Вашия коментар

TOP