Димитър Танев: Кметът Вельо Илиев управлява община Петрич с подкрепата на три партии и при 10 политически сили срещу него

24 Май 2015 | 20:18
0 коментара
Политика

В ситуацията с протестите срещу кмета Вельо Илиев досега мълчах. Но след така наречения контрапротест, който той сам организира в своя подкрепа и в който намеси моето име, се чувствам задължен да отговоря на неговите манипулативни твърдения, каза за Pirinsko.com депутатът от ПП ГЕРБ Димитър Танев.

На митинга в сряда кметът на община Петрич обвини Народния представител, че не прави нищо друго за града, освен да работи срещу него.

"Бях на протеста пред кметството срещу кмета Илиев като гражданин, на когото не е безразлична ситуацията в града и общината, и като депутат. Смятах, че помогнах да не се стигне до конфронтация пред вратата на кметството. Ако не бях пред залостения от граждани вход на сградата, може би сега кметството щеше де е с нова врата. Кметът се оплаква от политизирането на протеста. Самият той с изказванията си политизира този протест. От друга страна, не виждам нищо лошо в това, че партиите се намесиха и се обявиха срещу управлението на Вельо Илиев, тъй като при всяка една демокрация съществуват партии с право на позиция, а политиката е изкуството да управляваш. Може би кметът има нещо против това изкуство", коментира Димитър Танев.

По думите му, един кмет може да се отъждествява с всички петричани, при положение че две трети от представените в Общинския съвет партии не одобряват политиката му.

"Той твърди, че срещу него работят ГЕРБ, БСП и ДПС. Нека му припомня, че в момента ДПС няма представител в Общински съвет и няма как тази партия да прави нещо срещу него. Но е факт, че от 13 политически партии, представени в Общински съвет – Петрич, 10 са отвратени от начина на управление на община Петрич. Само „Гергьовден”, СДС и Обединените земеделци и радикали подкрепят начина на управление. Вельо Илиев управлява общината с подкрепата на три партии и при опозиция на 10 партии. Ако господин Илиев е получил много обаждания в негова подкрепа, ще му кажа, че откакто съм народен представител, имам няколкостотин обаждания и срещи, в които хората се оплакват от начина на управление, прилагани от Общинска администрация. А откакто съществува ГЕРБ, недоволните от управлението на Вельо Илиев, които ми са се обадили или с които съм се срещал, са няколко хиляди. Преди контрапротеста ми се обадиха повечето кметове на села, за да ми кажат, че ги „подканват” да дойдат да подкрепят кмета с определен брой хора. Фирмата по чистота изкара на контрамитинга своите служители. Дойде и персоналът на детския дом в село Първомай. Кой гледаше през това време децата? Оплакаха ми се няколко граждани, в това число и жена, чието дете тренира в детски спортен клуб. Тя изрази възмущението си от начина, по който клубът е бил „подканен” да отиде на контрапротеста. На спортните клубове са обещавани допълнително по 400-500 лева", каза още Танев.

Според него на контрапротеста са присъстваха десетки роми и служители на общината, охранители и почти всички кметове на села, все категории хора, които получават пари от бюджета на общината.

"Всички, наричани от Вельо Илиев „приватизатори”, които взеха държавни предприятия, ги запазиха и работят. Не виждам нищо притеснително в това. Повече ме притеснява местната приватизация, извършена по време на управлението на този кмет. Общината се раздели с емблемата на Петрич – ресторант „Яворите”, и общинския пазар. Ресторантът и пазарът в момента на харизването им са стрували над 280 000 лева. Срещу двата обекта общината е получила само 24 000 акции, които впоследствие е загубила след прехвърлянето им на друго дружество, а в бюджета на общината не са постъпили средства от това. Нека специалистите на Вельо Илиев обяснят как общината се раздели с хлебозавода и бившия Битов комбинат и как земята под него беше прехвърлена, и на кого беше прехвърлена. Къде е минералната вода на Петрич, къде е стройрайонът, защо градът остана без спортна база? Да, през последните години в Петрич се направиха няколко детски площадки и минипаркчета, но на каква цена? Колко детски площадки щяхме да имаме, ако не бяхме допуснали дейността на „Фарма Петра” да ощети общинския бюджет с над 2,5 милиона лева? Колко минипаркове струват недоборите в местните данъци и такси, които не се събират умишлено и се тласкат хората към частен съдебен изпълнител с цел изнудване? Има съмнения за годишни злоупотреби с данък МПС за 2 милиона лева" допълни депутатът Танев.

Бог да пази петричани, ако тези хора останат да ни управляват!

"Кметът Илиев официално призна за шуробаджанащината в управлението. Могат ли тези управляващи общината да посочат колко са обществените поръчки, проведени по правилата? Колко са констатираните в докладните на Сметната палата и Държавна финансова инспекция закононарушения при определянето на изпълнителите на обществени поръчки? Кметът ме обвинява, че единственото, което правя, е да работя срещу него. Не е така, той самият знае какво съм направил за общината. Но дори само и единствено да работех срещу него, нямаше да е малко, ако Петрич има нов начин на управление и нов общински кмет", допълни още Народният представител Димитър Танев.

 

Добавете Вашия коментар

TOP