Димитър Русков, сдружение „Бъдеще за община Банско“: Продължаваме политиката на строга финансова дисциплина и икономии

23 Март 2021 | 06:41
5 коментара
Общество
Дължим подкрепа на ГЕРБ на предстоящите избори като признателност за помощта на правителството към града ни, казва председателят на ОбС и сдружение „Бъдеще за община Банско“
- Г-н Русков, през 2021 г. местните власти ще разполагат с най-големия финансов ресурс, осигурен през държавния бюджет за последните 12 години. Общият размер на средствата е 4,934 млрд. лв., със 731,7 млн. лв. повече отколкото през 2020-а. Усеща ли се това и в макрорамката на Банско, която вече бе приета в ОбС?
- Благодарение на държавния финансов ресурс ще можем да реализираме инвестиционна програма в общината през 2021 г. Извън увеличението на делегираните от държавата дейности ние получихме и над 8 млн. лв. целеви средства за рехабилитация и ремонт на улици. Това е нещо, което общината чака от години.
- Кои са по-големите инвестиционни проекти, които ще се реализират сега?
- По готови инвестиционни проекти ще преобразим улица „Тодор Каблешков” и „Пирин” в частта между ул. „Отец Паисий” и ул. „П. Р. Славейков”. Ще изградим нова от Топовия мост покрай река Глазне в посока планината. В Добринище имаме готови проекти за „Ал. Стамболийски” и „Паисий”. Много са трасетата, за които е предвиден цялостен или частичен ремонт – по „Беласица”, „Д. Талев”, „Неофит Рилски“, „Христо Чернопеев“, „Пейо Яворов“, „Пито Гули“, „Кирил и Методий“, „Цар Иван Асен II“, „Христо Матов“, „Хаджи Димитър“, „Братя Велеганови“. Ще прокараме пътища в промишлените зони „Забиница“, „Рупчовец“, „Черешата“, „Север“. Ще се работи на „Капитан Петко войвода“, „Места“ – междублокови пространства, а също и „Иван Михайлов“, „Шинова ела“, „5-ти октомври“, „Бяло море“, „Никола Вапцаров“, „Глазне“, „Стефан Стамболов“. Планираме обособяването на пространства за паркинги.
С целево финансиране ще бъде извършено почистване и укрепване коритото на река Глазне. И не на последно място – осигурихме пари за довършване на новата детска градина.
- Как определихте приоритетите в бюджета, какво се наложи да промените заради пандемичната обстановка?
- Приоритет са децата и възрастните хора. Средства за образование и социални дейности винаги трябва да има. Твърдо решени сме и сме предвидили да реализираме културната програма на община Банско, за да продължим изграждането на имиджа ни като лятна фестивална дестинация. Спортните клубове също ще работят, защото нашите деца трябва да растат здрави и образовани.
Ще поддържаме града зелен и чист – това е важно както за нашите съграждани, така и за нашите гости. Ще се грижим и за селата – те също трябва да стават все по-привлекателни.
- Банско е община, в чиито приходи активно се залага на туризма. Как се отрази пандемията на постъпленията в бюджета?
- Какво да говорим – на всеки е ясно как се отрази пандемията върху туристическия бранш. А той е основен за нашата община. За съжаление това влияе и на всички останали отрасли. Естествено – приходите намаляха, и то не малко – с около 20% в сравнение с предходната година.
- Предвижда ли общината конкретни мерки, за да бъдат покрити загубите за хазната от други направления?
- От други направления по приходната част няма как. Затова продължаваме политиката си на строга финансова дисциплина и икономии на разходите. Разбира се, предприели сме всички законови действия към некоректните данъкоплатци.
- Последните уикенди отново се извиха опашки на лифта, това значи ли, че притесненията за един много слаб сезон са били излишни?
- Щях да бъда радостен, ако на този въпрос можех да отговоря с „да”. Все пак трябва да отбележа, че Банско беше един от малкото зимни курорти в Европа, който работи този сезон. Впечатленията на специалистите в бранша са, че има много туристи (и то от различни страни), които ни посещават за първи път. Естествено, налага се изводът, че трябва да положим усилия тази тенденция да стане трайна. Световната купа в алпийските ски и шампионатът на планетата за младежи се проведоха при перфектна организация и сме сигурни, че това не е останало незабелязано от милионите зрители. Гордеем се, че представителите на ФИС ни изказаха благодарности за всичко, което с много труд направиха домакините на състезанията.
- Доволен ли сте от работата на Общинския съвет? Видно от протоколите, не ви е трудно да съберете мнозинство за решенията, означава ли това, че напрежението от предходните години вече е отминало, направихте ли Генералната промяна, която беше слоган на предизборната ви кампания?
- Заседания на Общинския съвет могат да се наблюдават от всички заинтересовани граждани. Още в началото на мандата започнахме с онлайн излъчването им в реално време и смятам това за важна стъпка в откритото управление, което декларирахме.
Преди да стигне до сесия, работата минава през комисиите – бурни са дебатите, въпросите, обсъжданията. Но това е добре – различните мнения раждат правилното решение. Идеален пример е гласуването на бюджета на общината за 2021 г. Той беше дълго разискван, предизвика много спорове, изказани бяха много мнения и предложения. В резултат – 16 от общинските съветници го одобриха и само един беше против приемането му.
Благодарен съм на колегите, че са активни и вземат присърце проблемите.
Не на последно място трябва да отбележим и добрата съвместна работа между кмета и Общинския съвет. За разлика от преди сега се води честен и открит диалог и се търси най-доброто в интерес на гражданите. Така че, да, мисля, че има Генерална промяна в работата на Общински съвет Банско.
- Вие сте и председател на сдружение „Бъдеще за община Банско“. Имате ли вече решение коя политическа сила ще подкрепите на парламентарните избори?
- На предстоящите избори сдружение „Бъдеще за община Банско” ще подкрепи г-н Александър Мацурев, издигнат за кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ. Така ще изкажем признателност за помощта на правителството към хазната на Банско и се надяваме да подпомогнем по-нататъшното инфраструктурно, стопанско и социално развитие на града, активна част от което и досега беше Мацурев.
- Кое е онова нещо, което ви се иска този състав на ОбС да гласува на всяка цена до края на мандата си?
- Надявам се искрено да дадем началото на изграждането на така чакания втори кабинков лифт в Банско.
- Какъв съвет бихте дали на съгражданите си в кризата? Можем ли да бъдем оптимисти за Банско въпреки трудностите, наложени от обстоятелствата, независещи от нас?
- Ще се обърна към тях така: Уважаеми съграждани, нека всички ние, здраво стъпили върху банските традиции, дух и манталитет, да бъдем единни и да гледаме смело в бъдещето. Това винаги ни е помагало, ще ни помогне и сега.

Добавени коментари

Запознат публикува:
31 Март 2021 | 09:22
Икономов обясни на хората и харема ти от фейсбук зашо за 8 години немаш отпуснат и финансиран проект от правителеството, а си работил винаги с пари от общинския бюджет??? Защото с пари от общинския бюджет си крал безкрайно без да те проверява никой. Обясни това на трансджендъра В. Кушлева и курвите които ти лайкват глупостите на стената!Бърже
Интересно съждение! публикува:
23 Март 2021 | 11:05
"Щом "работят" за Банско и "развиват града" защо да ги плюем?" Ами -ДА! Да ги оставим да си "работят"! Не ходете на избори-и без вас ще минат,и без вас ще ги изберат.Нали прочетохте новината-"ЦИК са готови с резултатите.Чакат само да минат изборите и да ги обявят." Така че и без нас ще мине вотът!
За Гипсовете публикува:
23 Март 2021 | 08:07
Гипсовете, Мацурев, Кадев са в един отбор, всеки го знае това. И какво от това? Щом работат за Банско и развиват града защо да ги плюем? Да, и те като всеки политик крадат. Важно е да има нещо и за банскалии. Вместо да ги плюем, да ги оставим намира и всеки от нас да си гледа своята работа и да не им пречи. Нямаме работа в политиката, да си гледаме в нашата къща само. А гипсовете на обикновения човечец нищо лошо няма да направят.
Насе публикува:
23 Март 2021 | 07:16
Името ли му съвпада или е той един Русков фалира едно предприятие в Елешница. Сдружението на Еринини командва Банско добър пиар.
Честито публикува:
23 Март 2021 | 07:03
гипсовете подготвят за кмет митето русков кадевия ч го махнаа не им требува а митето си е ниин

Добавете Вашия коментар

TOP