Димитър Главчев: Ако Радев не се съобрази с предложенията ми за министри, отговорността е негова

18 Април 2024 | 11:31
0 коментара
Политика
България
Димитър Главчев: Ако Радев не се съобрази с предложенията ми за министри, отговорността е негова
 

"Президентът Радев трябва да издаде указ за смяна на предложените от мен министри, но съм готов на диалог. Ако не се съобрази с моите предложения, отговорността ще е негова."

Това заяви служебният премиер Димитър Главчев пред медиите в Брюксел. Министър-председателят е в белгийската столица за участие в заседанието на Европейския съвет.

 

"Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Ако някой има други виждания по въпроса, този, който осуети предложените от мен министри, ще понесе отговорност. Винаги съм бил в контакт с президента, комуникирали сме при нужда", подчерта премиерът Главчев.

 

Служебният премиер предложи за смяна двама министри - на външните работи и на земеделието. Главчев настоя на на мястото на Стефан Димитров в МВнР да отиде Даниел Митов, а вместо Кирил Вътев земеделието да поеме Георги Тахов. Митов обаче е зам.-председател на ГЕРБ и Радев посочи, че за него е неприемливо зам.-председатели на политическа партия да бъдат служебни министри.

 

"Към момента по Конституция отговорността е изцяло на служебния министър-председател. Както виждате, всички бягат от отговорност. Аз съм я поел, взимайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз правя, тогава друг поема отговорност", предипреди премиерът.

 

„Кой трябва да издаде указ, според вас?“, попита риторично той.

Главчев отказа да коментира чужди изказвания.

Относно това дали би сменил Даниел Митов, той каза: „Имам предложения, очаквам решението на президента. Ако не се съобрази с моите предложения, отговорността за това остава в него“.

 

 Не се разбра обаче, за каква отговорност на президента говори премиерът. Вероятно имаше предвид, че ще настъпи криза, за която Радев ще бъде обвинен, ако не одобри Митов и Тахов.

 

Премиерът не отговори и дали ще приеме поканата на президента за среща, но изтъкна, че е готов за диалог.

 

От Брюксел Главчев хвърли ръкавицата с тежък ултиматум към президента ВИДЕО
 
 

Готов съм на диалог по всяко време с президента, какъвто съм провеждал и досега. Отговорност за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти в Брюксел.

 

Припомняме: На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

Епицентър. бг вече написа, че координацията между главата на правителството и министъра на външните работи по време на конфликта и ескалацията на напрежението между Иран и Израел била трудна. Имало е затруднение и по отношение на координацията на българската позиция във връзка с атаката на Иран.

А на 16 април стана ясно, че Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

На 17 април държавният глава отправи покана към Димитър Главчев - да се срещнат в петък и да коментират предложенията му.

Радев посочи, че те не могат да включват заместник-председатели на политически партии. "Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, отбеляза президентът. 
 

В петък ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Искам да чуя реалните мотиви, които го накараха така стремглаво, без да е работил с тези хора и да ги познава, изведнъж да си смени мнението, заяви Радев.

 

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP