Димитър Ганев: Борисов има последната дума. Той може да си позволи да играе на ръба на скалата

18 Март 2024 | 09:46
0 коментара
Политика
България
Димитър Ганев: Борисов има последната дума. Той може да си позволи да играе на ръба на скалата

Преговорите все още продължават, много са динамични. Не е задължително Мария Габриел да иде днес при президента с пълен мандат. Може да се дадат отсрочки. Има една седмица да се върне изпълнен мандатът.

Така политологът Димитър Ганев от „Тренд“ коментира актуалната политическа обстановка в ефира на Нова телевизия.  

 

В неделя вечерта от ГЕРБ-СДС обявиха, че връщат празен мандат, ако днес до 12.00 ч. не се разберат с ПП-ДБ. Те, от своя страна призоваха Бойко Борисов да се намеси и партията да не прибързва с решението.

Според него Бойко Борисов има последната дума. „Той прати дамски екип на преговорите, защото търси конструктивност и консенсус. Споразумението обаче ще е парафирано от лидерите“, смята Ганев.

„Борисов и ГЕРБ могат да си позволят да играят на ръба на скалата. Те постигнаха целта си – да излязат от политическа изолация. Освен това всички проучвания показват преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ с над 5%. Това също им позволява да оказват натиск“, заяви политологът.

 

„Тези, които протестираха и тези срещу които се протестираше през 2020 и 2021 г. направиха заедно управление, което легитимира партията на Борисов като потенциално напълно приемлив коалиционен партньор. Всички социологически проучвания последните няколко месеца показват преднина на ГЕРБ-СДС спрямо ПП-ДБ с 5 или над 5 пункта", твърди Димитър Ганев.

Според него споразумението между двете политически формации е само върхът на айсберга, а отдолу се водят преговори, които не знаем как вървят.

По думите му не трябва да се подценяват и изключват силните заявки за предсрочни избори. „При едни такива преговори крачката е само една и към ротацията, и към избори 2 в 1“, предупреди Ганев, имайки предвид развоя на събитията от снощи.

 

Според него преговорите не са приключили въпреки напрежението между двете най-големи политически сили.

„И двете страни оставиха отворена врата за продължаване на разговорите. Това, което се случи снощи, епизод от едни продължаващи процеси повече от месец и половина. Преговорите са много динамични, но трябва да уточним, че в понеделник на обяд не е задължително Габриел да отиде с изпълнен мандат от гледна точка на конституционната процедура", поясни Ганев.

„Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност", каза още политологът.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP