Димитър Бръчков: Петрич се нуждае от изграждането на Мемориален комплекс, защото живеем във време на упаднала духовност, морал и родолюбие

18 Юли 2015 | 18:16
2 коментара
Общество
Димитър Бръчков: Петрич се нуждае от изграждането на Мемориален комплекс, защото живеем във време на упаднала духовност, морал и родолюбие

Петрич се нуждае от изграждането на Мемориален комплекс, защото живеем във време на една малко по-упаднала духовност, морал и родолюбие. Това каза пред  „Фокус“ Димитър Бръчков, представител на Гражданския комитет, инициирал изграждането на комплекса.

По думите му, има няколко причини заради, които е избрал да подкрепи начинанието.

„Като гражданин на община Петрич и мнението, което чувам от моите съграждани, смятам че е от изключително значение да бъде изграден Мемориален комплекс в нашия град. Първо, защото сме във време на една малко по-упаднала духовност, морал и родолюбие. От друга страна мисля, че града ни има нужда от такъв вид религиозен и национален символ, защото мемориалният комплекс ще включва един хубав и голям пилон, на който ще се вее българският трибагреник. Освен това мястото, което сме подбрали е изключително видимо и от страна на влизащите от Република Македония, защото както знаете Петрич е град на две граници с много голяма посещаемост от страна на чуждестранни туристи“, заяви Бръчков.


Мемориален комплекс Петричката „Света гора” е работно заглавие на гражданска инициатива като етап от бъдещ мащабен проект за свързване в пръстен на исторически места над град Петрич – района от Търна баир, Дъновистка поляна, подстъпите към средновековната крепост „Гяур Калеси”, паркова зона „Виздол”. От инициативния комитет уточниха, че остава отворена страницата за предложения от страна на петричани как да се нарича проектът, който ще обедини значими исторически места над Петрич.

Идеята да изградим Мемориален комплекс над Петрич с дарения е, за да може петричани да бъдат съпричастен с него и макар и с много минимални средства да се включат повече жители, защото както знаете в основаването на инициативния комитет има включени пенсионерски клубове. Така че ние ще се обърнем и ще се постараем да стигнем до всеки един жител на общината. Ще направим широка дарителска акция след време в целия град, по магазини, по предприятия и така нататък, но това ще бъде в един по-следващ етап“, допълни Бръчков.

Той допълни, че от Гражданския инициативен комитет са обсъждали и идеята да бъде пуснат телефон и уеб сайт на който дарения да могат да правят всички хора, а не само жителите на община Петрич.

Бръчков уточни, че това ще бъде една инициатива на малко по-късен етап.

„В момента основно се занимаваме с документи и изчистване чисто юридически на статута на мястото където ще бъде изграден църковно-мемориалният комплекс“, допълни още Димитър Бръчков.

Добавени коментари

omg публикува:
18 Юли 2015 | 20:28
ot takiva idioti kato tebe strada darjavata samo znaqt da pluvat
Петьо публикува:
18 Юли 2015 | 19:44
ГРОБ построиха псевдо магистрали и обезлюдиха държавата , а сега ще правят мемориали--- Боже ,опази народа ни от тиквочи

Добавете Вашия коментар

TOP