Димитър Бръчков, кмет на Петрич: Приоритетите на управление нашия екип се определят от ежедневието и дневния ред, който ни задава обществото

05 Декември 2017 | 21:07
1 коментара
Общество

Приоритетите на управление нашия екип се определят от ежедневието и дневния ред, който ни задава обществото. Това каза по време на пресконференция кметът на Община Петрич Димитър Бръчков, който представи отчетът на общинското ръководство за 2017 година.

Имаме подсигурено финансиране за пет блока по улица „България“ , които ще обхванат 154 семейства. Финансирането е осигурено по програма „Региони в растеж“ и в момента се провежда процедура по избор на изпълнител.

Той подчерта, че вече община Петрич има видеонаблюдение и от една седмица то вече е факт.

„До този момент има изградени 6 камери на възлови точки в община Петрич. В момента сме изградили още 43 камери, като става общо 49. Две от камери са поставени в приемната част на болницата, защото знаме колко инцидента станаха с медицинския персонал, тъй като им се налага да работят денонощно и с изключително проблеми случаи“, каза Бръчков.

Видеонаблюдението позволява архивиране, но основната задача е превенция на обществения ред и на нарушителите на пътя.

По думите му са променени много улици от към посоката на движени и спомена двете експериментални кръстовища, които са изградени. След доказване на функционалността на тези кръгови кръстовища ще се премине към тяхното постоянно изграждане.

Той подчерта, че трябва да се разширят тротоарните площи. Ще бъде изградена трета лента на село Тополница и ново кръгово кръстовище, което ще бъде разположено при бившето Помощно училище. По отношение на социалната сфера са спечелени пет проекта на стойност 1 250 000 лева, с които са обхванати 400 лица и семейства и да окажат реална подкрепа.

“В процес сме на одобрение на нов социален проект- „Социално предприятие“, което ще даде на хора с увреждания по- дългосрочно да има възможност за работа“, каза Бръчков.

По отношение на Социалния патронаж се обслужват 300 лица и има два нови автомобила.

„Имаме спечелен проекта за 25 000 лева за ново оборудване и тази година ще се стремим да обхванем и хората в погдорския район, така ще има покриваемост на цялата община. Продължаваме да стимулираме даровитите деца и обучението по религия. Влагаме доста средства в материалната база на детски градини и училища“, каза Бръчков. В сферата на туризма се стремят в изграждането на нов музей на стойност 1 400 000 лева.

По отношение на туризма той заяви, че има възможност да бъде превърнат спортна туристическа дестинация.

За бъдещия Градски парк на Петрич ще кажа, че заварихме един юридически и административен лабиринт, който се е получил в края на 2015 година с няколко незаконосъобразно издадени заповеди", допълни още Димитър Бръчков. 

По думите му от там се е стигнало до процеси, за които са разбрали и в Страсбург.

„Оптимист съм, защото сме предприели всички мерки за излизане от този лабиринт и накрая ще се поздравим с така желаният успех”, каза Бръчков и допълни, че е подписан договор за финансиране на проект.

Той коментира още, че е подписан договор и за образователна инфраструктура на гимназия „Пейо Яворов”, училище „Никола Вапцаров”, детска градина „Калина Малина” и за училище „Гоце Делчев”. Проектите са на стойност 5 642 961 лева с ДДС, но в момента се обжалва процедурата, още на ниво избор на изпълнител.

„До момента са проведени над 90 обществени поръчки, от които над 90 % са приключили с избор на изпълнител и са минали всички останали процедури”, добави Бръчков.

По думите му през следващата година ще се извърши обновяване на сградите на Общинска администрация, Полиция и Пожарна.

Добавени коментари

Славчо публикува:
06 Декември 2017 | 12:41
Колко обществени поръчки? 90!!! Айде стига бе!Да каже колко открити процедури има, а не да отчита колко нагласени е направил с обява !Този си мисли, че хората ядат доматите с колците.

Добавете Вашия коментар

TOP