Димитър Бръчков, кмет на Община Петрич: През 2017 година са събрани с 25 % повече приходи в дирекция „Местни данъци и такси” , в сравнение с 2015 година

05 Декември 2017 | 20:51
0 коментара
Общество

 През 2017 година са събрани с 25 % повече приходи в дирекция „Местни данъци и такси” , в сравнение с 2015 година.  Това каза по време на пресконференция кметът на Община Петрич Димитър Бръчков, който представи отчетът на общинското ръководство за 2017 година. 

По думите му за Община Петрич един от приоритетите е зеленчуковия пазар на града.

„Общината изготви искане до Министерство на финансите и получихме средства. В повечето общини е регулярно да имаш пазар и това се смята не за даденост, а за обект, който е задължителен. За нас обаче от 15 години е мечта да имаме зеленчуков пазар и тя скоро ще се превърне в реалност”, каза Бръчков.

Той каза още, че през тази година саа направени водопроводи с дължина 6 623 метра, канализацията е 616 метра, 6 925 квадратни метра бетониране, цялостно асфалтиране- 12 301 метра. Също така има цялостно сменен водопровод на улица Места.

„През 2017 година община Петрич  проведе обществена поръчка за излизането на свободния пазар на електроенергия. Предложената цена е 65 лева на киловат часа без ДДС. Сега сме включили 69 общински обекта  към свободния пазар за електроенергия и очакваните спестявания са около 25% на годишна база”, каза Бръчков.

По думите му през месец декември са започнали процедура, която е за присъединяване на болница Рокфелер, която също като ВиК са изключително енергоемки на годишна база. Той подчерта, че в лечебното заведение трябва да бъдат отделени всички търговски обекти от самата болница.

„С ЧЕЗ имаме уговорка всички частници, които се намират там да бъдат отделени директно и да бъдат свързани с дружеството. По този начин болницата ще стане един самостоятелен общински обект”, каза Бръчков.

Продадени са два трафопостта, от които са постъпили също приходи. Той също каза, че през 2017 г. е изградено осветление на улиците „Кочо Мавродиев”, „Тетово”, на зеленчуковата борса на кръстовището, както на пътя между Карналово и зеленчуковата. Започнало е изграждане и на 33 стълба с енерго осветление между селата Коларово и Самуил.

„Един от най- сериозните проблеми, който стои и ще продължава да стои е водоснабдяването. За съжаление Община Петрич на територията на област Благоевград ес най- много доставка на помпажна вода, спрямо гравитачна вода, което е изключителен проблем. Тази година се наложи закупуването на 6 нови помпи, две от които бяха ремонтирани на сондажите на река Струмешница, които захранват Петрич. Тези съоръжения са между 25 и 30 години възраст. Другите четири помпи бяха монтирани на селата Кърналово, Михнево, Старчево. Това са села, които имат изключително потребление разчитат изцяло на помпажна вода”, каза Бръчков.

По думите му за първа година ВиК дружеството съвместно с ОбС , Общинска администрация започна въвеждането на електронно следене на част от резервоарите.

„Този процес трябва да продължи и през следващата година, за да имаме пълно покритие на цялата община на резарвоарите, които да могат да бъдат контролирани електронно.  Така се спестява човешки и финансов ресурс, като се ангажираме и към по- добра услуга”, допълни Бръчков.

"Ние желаем да бъдат извършени кардинални и много бързи реформи във всеки един сектор, но когато говорим за истински големи инвестиции и  големи европейски проекти, трябва да сме наясно, че за всяко нещо се изисква необходимото време", допълни още Димитър Бръчков.

Той даде за пример договорът за компостиране, който беше подписан и е на стойност 10 300 000 лева инвестиция в Община Петрич. До него се е стигнало след две годишна подготовка.

„Ние сме третата община, която подписа договор от 118 кандидатстващи за такъв. Такива проекти са стратегически за Петрич- проекти отправени и към идните поколения”, каза Бръчков.

Той започна отчетът за 2017 година с болницата и ВиК дружеството.

„Първо започнахме със спасение на болницата, а след това с фаза на стабилизиране. Нис сега имаме спестяване от автоматичното обединение на двете болници  с 15 000 лева на месец. От месец януари до септември обединеното  дружество има печалба от 189 000 лева. Сега жителите на четирите общини- Петрич, Сандански, Струмяни и Кресна, вече разполагат с по- голям брой кадри. Това е изключително богатство като човешки ресурс”, каза Бръчков.

 Той информира, че вече трима нови лекари ще постъпят  на работа и това показва, че самите лекари оценяват като стабилна ситуацията в лечебното заведение и с възможност за перспектива. Дружеството вече е вписано в Търговския регистър. „Убеден съм, че пътят е един и е правилният път и ще се поздравим с положителни резултати след време”, каза Бръчков.

Той изтъкна, че чрез ВиК дружеството са показали, че имат воля за промяна и са направили конкретни стъпки.

„Промяна на оптимизацията и промяна на щатното разписание. Бяха съкратени излишните административни бройки. За последното тримесечие отчитаме положителен резултат от 89 000 лева. С близо 20 000 лева са намалени разходите за материали, с 40 000 за външни разходи. Събираемостта за последните няколко месеца се е увеличила със 100 000 лева. Ние ясно заставаме зад проблемите на дружеството и се мъчим да ги решим, макар с традиционно непопулярни мерки- взимане на заем от 590 000 лева за окончателно изплащане на задълженията към НАП  и да се започне регулярно изплащане към ЧЕЗ, защото по този начин не се позволява излизането на свободния пазар на електроенергия”, каза Бръчков.

 По думите му НАП от години е блокирала сметките на дружеството и няма възможност за банково разплащане и по- добро отчитане. Самото дружество от началото на годината е намалило наполовина задълженията към НАП, което е успех за него.

Добавете Вашия коментар

TOP