Дигитални номади от цял свят и занаятчии идват в Банско

28 Юни 2021 | 11:39
0 коментара
Култура

От 28 юни до 4 юли град Банско ще бъде притегателен център за 300 дигитални номади от цял свят.

В рамките на 7 дни те ще имат възможност да почерпят практично знание и мотивация от опита и историите на десетки лектори на теми, свързани с намирането и стартирането на дистанционна работа, предимствата и предизвикателствата на номадския начин на живот, управлението на собствен бизнес и много други.

Терминът дигитален номад придобива популярност през последното десетилетие, когато все повече хора започват да работят професии, които не ги правят обвързани с дадена локация. Единственото, от което те се нуждаят, е лаптоп/мобилно устройство, добър интернет и възможностите за неограничена връзка, които глобалната мрежа предлага. Често дигиталните номади предпочитат да сменят своята държава или локация, като това е продиктувано от желанието да живеят на места по-близки до природата, където животът е по-евтин и общността – приятелски настроена.

С всяка изминала година, Банско привлича все повече дигитални номади от целия свят.

Над тридесет майстори от цяла България ще покажат уменията си в Панаир на занаятите в Банско. Първата по рода си проява се организира от Община Банско и Регионалната занаятчийска камара. Панаирът ще продължи цяла седмица – от 28 юни до 4 юли.

На централния площад „Никола Вапцаров” ще бъдат изложени художествено стъкло, кукли, накити, бижутерия, плъстени и рисувани дрехи, гайтани, бродерия, плетива и много други майсторски изделия на занаятчиите.

Традиционни български занаяти от миналото ще бъдат демонстрирани пред жителите и гостите на Банско, а на децата ще бъде дадена възможност през цялата седмица да работят с майсторите по свое изделие, което след това да занесат в домовете си за спомен.

Провеждането му именно в периода 28 юни – 4 юли не е избрано случайно, споделя председателят на Регионалната занаятчийска камара Любен Чалин, защото само ден след откриването на панаира е Петровден, а тогава се празнува Деня на занаятите.

Добавете Вашия коментар

TOP