ДФЗ пак обърка законите, не успя да прибере 546 000 лв. от собственичка на кравеферма в Гоцеделчевско

13 Април 2023 | 19:02
0 коментара
Общество
България
ДФЗ пак обърка законите, не успя да прибере 546 000 лв. от собственичка на кравеферма в Гоцеделчевско

За пореден път Държавен фонд „Земеделие” се провали при опит да прибере отпуснати пари за развитие на малък бизнес в Пиринско. Победителката в съдебната сага с ДФЗ е ЕТ „Н. Мавродиева-НЕЛ-Пропърти“, която на 13.01.2021 г. получила акт за възстановяване на 546 360.97 лева – част от отпуснатата й през 2016 г. сума по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. за изграждане и оборудване на кравеферма в  местността Пенковото в землището на с. Борово, община Гоце Делчев.

Първоначално одобрената финансова помощ, която е от европейски фондове,  е в размер на 1 229 240.78 лева, но фондът й изплаща 1 063 189.72 лева. През юли 2019-февруари 2020 г. ДФЗ прави 5 проверки в кравефермата, която по документи е с капацитет от 150 крави и към нея има родилно отделение, битови помещения, торища за суха и течна тор, подпорна стена, огради и настилки. Проверките установяват сериозно неизпълнение на бизнес плана, които фондът решава да накаже с 50% корекция на отпуснатата сума. Според магистратите на 2 съдебни инстанции обаче планът може и действително да не е изпълнен, но за тях по-важен се оказва фактът, че самият акт на ДФЗ е издаден „при съществени нарушения на административно-производствените правила“. Актът трябвало да бъде издаден по ЗУСЕСИФ /Закон за управление на средствата от Европейските фондове/, а не по реда на ДОПК /Данъчноосигурителен процесуален кодекс/. Фондът, в качеството му на актосъставител, всъщност объркал законите заради законодателни промени от 2019 г., които се оказаха причина държавата да не успее да прибере милиони левове от нередовни бенефициенти.

Животновъдката Недялка Мавродиева имаше и къща за гости в Гърмен, финансирана от ДФЗ, но я загуби заради дългове. Фирмата й стана обект на изпълнително дело от 2018 г. заради банковия кредит, теглен за съфинансиране, който обаче дамата не успяла да погаси, и къщата бе обявена за публична продан срещу 440 202 лв.

Продадена бе на цесионер, изкупил банковото задължение на търговката. Н. Мавродиева е сестра на гоцеделчевския бизнесмен Борислав Мавродиев, който преди 6 г. попадна под прицела на Комисията за отнемане на незаконно придобити имоти. Инспекторите поискаха да бъдат конфискувани негови недвижими имоти в Гоце Делчев и София, както и цял автопарк с автомобили, заради образуваното досъдебно производство за лихварство и така нареченото „черно тото“. Искът на стойност 534 589 лв. бе заведен в Окръжен съд – Благоевград срещу него, съпругата му Виктория, както и срещу фирма „МАР-БО ГРУП “ ЕООД,  която бе прекратила търговската си дейност 3 г. преди това. Оказа се, че тя не е собственост на Борислав Мавродиев от 2011 г., когато е прехвърлена на Георги Прешелков.

В случая с къщата държавата загуби около 180 000 лв., отпуснати като безвъзмездно финансиране при одобрен проект за 352 558,11 лв., половината от които Мавродиева осигурила с банковия кредит.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP