Девет кандидата се конкурират за шефските постове на 5 училища в област Благоевград

24 Февруари 2021 | 21:38
0 коментара
Общество

9-има кандидати се конкурират за шефските постове на 5 училища в Благоевградска област. Това стана ясно вчера, след като от Регионалното управление на образованието обявиха списъка с допуснатите и недопуснатите кандидати за участие в конкурса за директор на благоевградското 11-о ОУ, петричките ПГИТ /Професионална гимназия по икомика и туризъм/ и ПГМЕТ /Професионална гимназия по механоелектротехника/, Трето ОУ – Гоце Делчев и Обединеното училище в Дъбница.

Най-интересна е „надпреварата” за директорското място в 11-о ОУ „Христо Ботев” в Благоевград, което над 20 години бе управлявано от Валери Смиленов, на когото, докато беше областен управител на Благоевград и зам. кмет на общината, мястото му се пазеше. Той бе уволнен на 18 юли 2016 г. заради установени нарушения в цялостната организация на трудовия процес в училището. На негово място бе назначена учителката по български език и литература в Математическата гимназия Мариана Митова, която по-късно след спечелен конкурс оглави Гимназията по строителство. През декември 2018 г. ръководството пое началната учителка Радка Ризова и на практика 11-о ОУ е единственото и последното останало в Благоевград училище с временен директор.

Освен Р. Ризова кандидати за поста са и зам. директорът по учебната дейност на 11-о ОУ Живка Спасова, както и Богдана Костадинова, която дълги години бе учител в Гимназията по икономика, а понастоящем е зам. директор на 9-о ОУ.

В образователната гилдия в Благоевград от близо седмица се коментира, че трите учителки са претентенденти за поста, но истинска изненада е появата на четвърти кандидат. Оказа се, че амбиции за директорското място има ръководителят в отдел „Образование” на общината Галина Адамова. Тя е освободена като директор на Разложката професионална гимназия в края на 2017 г. Участва два пъти в конкурси за старши експерт по чужд език в РУО, впусна се и в „битката” за шефския пост на бившето си училище – разложката гимназия, но конкурса за титуляр на поста през лятото миналата година спечели тогавашният временно изпълняващ длъжността Васка Пенева. През октомври Адамова стана част от екипа на зам. кмета на Благоевград В. Павлова и бе назначена за ръководител на „Други дейности по образованието”.

Въпреки желанието си да стане директор експертката в общината не е допусната до участие в конкурса. Мотивът е, че представената от нея диплома за висше образование и образователно-квалификационна степен „Магистър“, с квалификация „Специалист по немска филология и преподавател в СОУ“, не позволява изпълнение на минимална норма преподавателска работа за длъжността „директор“ на ХІ основно училище „Христо Ботев“ – гр. Благоевград, в което съгласно училищните учебни планове не се изучава немски език.

Любопитното е, че в списъка с кандидатите за директори на други училища е името на настоящия ръководител на училището в Брезница Никола Джингаров. Той е единственият претендент за директорския пост в 3-о ОУ „Братя Миладинови” – Гоце Делчев, като настоящият вр.и.д. Димка Мурджева не е подала документи.

Останалите 5-има кандидати са Антоанета Чолакова, учител в ОбУ – Дъбница, Димитрина Андонова, Тодор Хаджидиманов, който е от Дъбница и е учител по физика и математика в ПМГ „Яне Сандански”, Таня Иванова и Снежана Митова.

Писменият изпит-тест ще се проведе на 11март 2021 година от 10.00 часа в Пето СУ „Георги Измирлиев“ – Благоевград.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP