Дестинация Симитли: Коматинските скали - мистика, магия, невиждана красота

13 Юли 2022 | 10:40
0 коментара
Култура
Дестинация Симитли: Коматинските скали - мистика, магия, невиждана красота

Коматинските скали са едно от местата, на които задължително трябва да отидете, ако решите да посетите Община Симитли. Скалният феномен се намира на около 25 км. над град Симитли във Влахина планина, точно над село Брестово.

 

Коматинските скали представляват импозантен скален венец, достигащ 100 м. височина. Районът, в който се намират е доста отдалечен от градските центрове. Пътят от Симитли до с. Докатичево, след Балабанци продължава като черен път и е достъпен само за високопроходими коли.

 

От няколко години Коматинските скали привличат интереса на научната общност не само в Югозападна България, но и в страната като цяло. Приема се, че районът около скалния масив е сакрална територия, като са локализирани и няколко т. нар. „тракийски светилища“, а на места по скалите има изсечени „жертвеници“.

 

Голям изследователски, но и туристически интерес предизвиква силуета на човешка фигура, който се откроява при Коматинските скали. В свое интервю проф. Васил Марков, културолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“ отбелязва, че въпросната фигура поража хипотезата, че най-вероятно става дума за култ към тракийския Дионис, като не трябва да се забравя, че култът към мъжкото начало, винаги е съчетан с култ към Великата богиня-майка.

 

Следите от рударска дейност в региона също поддържат тази теза, че най-вероятно в региона на Коматинските скали е бил поддържан култа както към тракийския Дионис, така и към Великата богиня.

Добавете Вашия коментар

TOP