Десислава Атанасова: Да, научих за решението на Габриел за оставка на Гешев на заседанието на ПГ

18 Май 2023 | 10:34
0 коментара
Политика
България
Десислава Атанасова: Да, научих за решението на Габриел за оставка на Гешев на заседанието на ПГ

Да, научих за решението на Мария Габриел за оставка на главния прокурор Иван Гешев по време на заседанието на парламентарната група, потвърди в ефира на БТВ председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

"Аз бях жената, на която се обади господин Гешев по телефона, за да пита дали наистина кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел му е поискала оставката", каза още тя в предаването "Тази сутрин".

 

Беше съобщено пред цялата парламентарна група, въпросът за реформа повдигаме от години, каза още Атанасова тази сутрин. Тя самата

научила за намерението на ГЕРБ да се иска оставката на обвинител №1 на същото това заседание, а не по-рано

 

"Нашите отношения с г-н Гешев са институционални и служебни. Съвсем естествено е да имам комуникация с различни хора, аз съм председател на най-голямата парламентарна група. Познавам г-н Гешев повече от 10 г. Както много други хора, и той ми има телефона. Трябва обаче да питате него защо има подобни възприятия към мен и ме мисли за приятел. Не аз съм му звъннала", каза още Атанасова.

 

Тогава главният прокурор Иван Гешев заяви:

"В четвъртък г-жа Габриел каза, че ще ми искат оставката, ако има правителство. Това нарушава принципа на разделение на властите. Четох един интересен пост как това кореспондира с изискванията за независимост на еврокомисарите. Звъннах на един политик, когото считах за приятел. Жена е. Каза: "Разбери ме!". Стана ми ясно, че това са го знаели тесен кръг от хора - лицето Бойко Борисов е един от тях.", разказа тази сутрин Гешев на брифинг, на който публично скъса оставката си и направи първия си коментар след като ВСС поискаха освобождаването му.

 

По този повод, попитана приятелка ли е на Иван Гешев, Атанасова коментира, че отношенията й с Гешев са институционални и служебни. "Ние за рецепти за готвене не сме си говорили", изтъкна Десислава Атанасова. Според нея не е нормално в такъв момент главният прокурор да ѝ се обажда. На въпрос дали и друг път са говорили по телефона за решения на партията, Атанасова отговори: "Не знам, не помня, почти съм сигурна, че не се е случвало".


Гешев не ми се обажда всеки ден, но със сигурност не го прави в нито една друга партия, уточни Атанасова и добави, че срещу нея няма повод да бъде обект на наказателно преследване. Тя запита докога съдебната реформа ще струва цената на едно редовно правителство? Във връзка с възможността за съставяне на правителство в рамките на 49-то Народно събрание, Атанасова коментира, че номинираната за премиер от ГЕРБ - СДС Мария Габриел доста често идва в България и познава политическата обстановка в страната.

 

Не сме говорили с никого за министерски кресла, каза Атанасова. Тя определи поведението на БСП като странно, че препрактили преговорите с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство.

 

Десислава Атанасова изтъкна, че подкрепата за експертното правителство на ГЕРБ биха дошли от всички депутати, които поставят интересите на държавата пред интересите на партията. Ако не може да се постигне съгласие с първия мандат, рискът за България е много голям - нямаме бюджет, можем да бъдем с нулево салдо, как ще се изплащат пенсиите, запита Десислава Атанасова.

Атанасова не вижда как един финансов министър в лицето на Асен Василев може да има не само нашето доверие, ами и общественото доверие. Тя не очаква нищо от ПП-ДБ, а само да си осъществят желанието за нови предсрочни парламентарни избори.

 

Изглежда, че шести избори са цел номер 1 на ПП-ДБ, коментира Атанасова.

В продължение на повече от месец говорим едно и също - ако някои си представя, че в първия, втория или третия мандат няма да има гаранция, че първата партия, която се е доказала на предсрочните избори, то за нас е немислимо как ще се реализира правителство, каза още Десислава Атанасова.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP