Десетки симитличани се докоснаха до факела на мира

23 Септември 2016 | 13:07
0 коментара
Общество
Десетки симитличани се докоснаха до факела на мира

С посрещане на международната щафета „Пробег на мира“ започна отбелязването на независимостта на България в Симитли вчера . В 13:30 часа, ученикът Атанас и футболист на ФК „Септември”, посрещна и внесе факела на мира в града. На табелата за вход на Симитли спортистът получи факела на мира от моментния водач на групата. По традиция посланието към всеки, който е по пътя на пробега, е да направи поне няколко крачки с факела, като по този начин изпраща своето послание към света за мир и приятелство.

С бягане щафетата пристигна на паметника на загиналите за свободата „Лъвчето”, където десетки граждани, деца от ФК „Септември”, спортен клуб „Малки шампиони”, ученици, общественици, общинари, начело с кмета на Община Симитли Апостол Апостолов и председателят на общински съвет Симитли Владимир Христов очакваха да посрещнат огъня на Мира. По стара българска традиция бегачите бяха посрещнати с пита хляб и мед и поднасяне на цветя и венци по случай Деня на независимостта.

В знак на запазването на мира, кметът Апостолов и представител на щафетата засадиха китайска вишна до паметника. Дървото да бъде символ на мир и разбирателство, а ученици засадиха още 5 кипариса, които да символизират петте континента също с желанието никога да няма война и размирици по земята.

С щафетно шествие всички празнуващи се отправиха към центъра на Симитли, където участниците от международната щафета „Пробег на мира“ разказаха за своята инициатива преминала цял свят и предадоха огъня в ръцете на градоначалника. Апостолов, развълнуван от случващото се, благодари на голямото световно семейство, което се бори за мир, като човек, който е бил в щафетата по носене на олимпийски огън, той бе горд от случващото се. За децата, дошли на празника, последваха няколко забавни игри, чрез които по най-достъпния начин децата да разберат смисъла на международната проява и посланията, които носи Щафетата, наречена при създаването си Световен пробег на хармонията.

Децата научиха, че факелът, който участниците в щафетата, много от които не са професионални спортисти, носят е символ на огънят, който има в сърцето си всеки от нас. За отборния дух и доверието между хората, за стремежа към мир и общ просперитет, бяха другите предадени уроци, неписани в нито един учебник.

Кметът Апостолов , получи от маратонците сертификат за Симитли, като част от Международния маршрут на „Пробег за мир“.

Празненствата приключиха с изпращане на огъня от Симитли и България воден от кмета и десетките събрали се на площада.

На Стария континент горещият факел, който е символ на стремежа на хората към разбирателство и хармония, ще стъпи във всяка една от 34 държави. В световен мащаб пробегът на мира ще премина в над 70 страни. Негово лице е една от легендите на леката атлетика Карл Люис.

Добавете Вашия коментар

TOP