Десетки села от Подгорието ще се веселят на фестивал на кестена в с. Коларово

07 Октомври 2017 | 11:18
0 коментара
Култура

Броени дни остават до Фестивала на кестена 2017.

Програмата започва на 13 октомври и продължава до 15 октомври. Началото ще бъде поставено с беседа за изкуството и откриване на изложба на местни художници от с. Коларово.

В събота, 14 октомври, ще има организиран туристически маршрут с водач в планина Беласица. Панаирът с шатрите се открива в 13 часа същия ден. Ще има много танци, песни, ще бъдат представени местните обичаи и традиционни ястия с кестени.

В неделя, 15 октомври, ще има организирана разходка до чудните водопади на Беласица. 

Гостите ще имат възможност да се насладят на традиционните фолклорни изпълнения на ансамблите от Коларово, Беласица, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене. Самодейците от други две селища – Рупите и Първомай, също ще се погрижат за настроението на присъстващите.

Ще има демонстрация на характерни за региона ястия - баници, пляска, зелеви и лозови сарми, триен боб, обредни хлебчета. В специални шатри всяко от селата ще представи най-характерните за тях неща - кестенов мед, мед от акация, ракия от орехи и от смокини, различни билки, сок от дренки, пъстри носии.

Ще се подреди и фотоизложба. В центъра на събитието отново ще бъдат кестените, които и тази година ще се ползват за украса на шатрите. Ще може да се хапнат варени и печени кестени, както и сладкиши, приготвени от тях. Предвиден е и конкурс за най-добро традиционно ястие.

Фестивалът на кестена се осъществява от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите, съвместно с Югозападното държавно предприятие, община Петрич, Българска фондация „Биоразнообразие“ и Пирински туристически форум, както и с активното участие на кметовете и читалищните секретари на подгорските села.

Добавете Вашия коментар

TOP