Десетки се събраха на курбан за здраве за храмовия празник на църквата „Св. Св. Петър и Павел“ в село Мечкул

30 Юни 2022 | 10:49
0 коментара
Общество
Десетки се събраха на курбан за здраве за храмовия празник на църквата  Св. Св. Петър и Павел  в село Мечкул

Една от най – старите църкви в Община Симитли, наречена „Св. Св. Петър и Павел“ днес отвори широко своите врати, за да посрещне десетки миряни за храмовия си празник. Отец Яне отслужи тържествена литургия в черквата, след което благослови и вкусния курбан, приготвен от местните за здраве и благоденствие.

 

Празникът на храма уважиха и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, зам.-кметът Евгения Георгиева и секретарят на общината Гергана Стоименова, както и кметове на кметствата Полето и Брежани – Иван Манчев и Благой Стефанов.

 

Църквата „Св. Св. Петър и Павел“ в Мечкул е една от най- старите църкви в община Симитли. Тя е изградена през 1892 година. Над 100-годишната привлича погледите на всеки, преминал край храма. Интериорът е разделен на три кораба с два реда дървени колони с арки.

 

Стените са частично измазани. Таванът над средния кораб е по-висок, дъсчен с апликации и свързан с колонадите. Стенописите и иконостасът са изработени от банския зограф Михалко Голев в 1898 - 1899 година. Ценни са и владишкият трон, амвонът, кованите свещници и ктиторските столове.

Добавете Вашия коментар

TOP