Десетки инвалиди с изтекли решения на ТЕЛК преди обявяване на извънредното положение остават без пенсии

06 Април 2020 | 21:20
0 коментара
Общество

Десетки инвалиди, чиито решения на ТЕЛК са изтекли преди 13 март, когато в страната бе обявено извънредно положение, остават без пенсии за месеци напред. Това сигнализираха във вестник „Струма“ читатели, които получават поредни писма за смяна на датата, на която да се явят пред екпертна комисия, засега на 13 май.

Заради кризисната ситуация на правителствено ниво бе постановено експертните решения на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да важат 2 месеца след края на извънредното положение. Това обаче обхваща инвалидите, чиито решения изтичат след 13 март, но онези с изтекли решения преди тази дата са „изтеглили късата клечка“ и остават без пенсии месеци наред, притесняват се потърпевши.

„Решението ми изтече в началото на март и беше насрочено да се явя пред ТЕЛК в края на месеца. Заради извънредното положение ме уведомиха, че ме пренасочват за април, а сега ми дадоха нова дата – 13 май“, коментира за „Струма” Емилия Йорданова. Тя посочи, че заради създалата се ситуация няма да получи пенсия през март, април и май, и ако й се поднови експертното решение, може да се надява на някакви пари чак през юни, ако отново не се удължи карантината.

Тя поставила въпроса пред служители на НОИ, откъдето я успокоили, че при подновяване на експертното решение на инвалидите ще им се изплатят накуп пенсиите назад във времето. Проблемът за хората от най-уязвимата група в обществото обаче е, че болшинството нямат друга алтернатива да погасяват сметките си за битови нужди и рискуват да останат без стотинка точно сега, в ситуацията на извънредно положение, без да могат дори да вземат назаем пари, защото не знаят кога ще могат да ги върнат.

„Въпросните случаи попадат в т.нар. корекционна ведомост. Ние нямаме административен документ, на чиято база да изплатим пари, и очакваме указания от министерството как да се процедира, тъй като пропуск има, но той не е от моята компетентност“, коментира шефът на НОИ – Благоевград Илиан Георгиев.

С изясняване на сериозния проблем в края на миналата седмица се ангажира депутатът от ГЕРБ Даниела Савеклиева, която внася официално питане и очаква отговор в деня за парламентарен контрол. Паралелно с това тя е разговаряла с експерти от здравното министерство и от НЕЛК, както и с директора на Регионалната здравна инспекция в Блаогевград д-р К. Калоянов. „Той ме увери, че от вторник заседанията на ТЕЛК се подновяват и случаите ще се разглеждат по документи, за да няма струпване на хора със сериозни здравословни проблеми пред кабинетите“, информира Д. Савеклиева.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP