Десет идеи за презареждане сред природата

30 Март 2024 | 08:12
0 коментара
Любопитно
България
Десет идеи за презареждане сред природата

С настъпването на пролетта и отминаването на студените дни, в нас се възражда искрицата за живот. Желанието да сме навън и да се радваме на хубавото време става все по-силно. Слънцето, чуруликането на птичките и пролетните цветя придобиват притегателна мощ. След всяка зима природата се ражда отново и е напълно естествено и ние да имаме нужда от физическо, психическо и духовно обновление. Какъв по-добър начин за това от досег с живата природа. Време е да слезем от колите, да затворим лаптопите, да оставим телефоните настрана и да се обърнем към майката Земя.

Ето няколко идеи, с които да се заредите тази пролет:

Източник: iStock/Getty Images
  • Разходка в парка / пикник

Най-лесният начин да осъществим връзка с природата в града е като се разходим в парка. Наличието на пейки, а в някои случаи фонтани за вода и кафенета, го прави достъпен вариант за малки и големи. Дори само половин час на ден, прекаран на въздух в близката градска градина, оказва благотворно влияние върху организма.

Отново в града, но с доза шик и препратка към романтичните филми е вариантът за пикник. Благодарение на топлото време и по-дългите дни, храненето на някоя полянка е много приятен начин да се заредим със слънце и положителна енергия. Дали ще изберете някоя гориста местност, край реката или в парка, важното е да споделите момента с близки хора и да му се насладите изцяло.

  • Катерене (хайкинг)

За любителите на по-интензивните разходки и желаещи повече усамотение, изкачването по хълмове, склонове или различни високи терени е предпочитана опция. Не е нужно да ходите в планината, в околностите на повечето населени места има възможност за такъв тип физическа дейност. Освен качествена тренировка, ще се насладите и на цветя, разлистващи се дървета, а защо не и горски птици и бозайници.

  • Уикенд сред природата

България изобилства от невероятни природни забележителности, в много случаи само на час-два път с кола. Тази достъпност прави еднодневните екскурзии и уикендите сред природата чудесна възможност за работещите и учащите. Красивите ни планини са предпочитана дестинация, но около много градове има стойностни места като манастири, гробници, археологически находки и други. Ако си устройвате такъв уикенд с цел да изключите от ежедневието, направете усилие да изключите и телефона си. Или поне да намалите употребата му/ правенето на снимки – до минимум.

  • Ходене боси по тревата

В стресов период за мен използвах този метод за „заземяване“ и смея да твърдя, че наистина много успокоява и балансира. Макар да звучи малко отвлечено, всъщност е много лесно и всеки може да го направи. Ако имате градина, ако не, в парка – събуйте обувките и чорапите и просто повървете малко боси по тревата. Не е нужно да говорите или да си мислите нещо специално, просто наблюдавайте земята под вас и повярвайте, че тя отнема грижите и безпокойствата ви и ви зарежда с енергия и спокойствие.

  • Прегръщане на дървета

На предишна работа имах навика през всяка обедна почивка да излизам в градината на мястото, на което работех, да се разхождам и прегръщам дърветата там. Може да звучи смешно, но беше страхотен начин за премахване на ежедневния стрес и успокояване, при това напълно безплатно. Колегите дотолкова бяха свикнали с това ми занимание, че когато излизах навън, ме питаха дали отивам да прегръщам дървета.

  • Екстремни преживявания – бънджи и рафтинг
Източник: iStock/Getty Images

Когато се затопли, много хора си устройват приключения на открито, които да помнят цял живот. Скоковете с бънджи са екстремно преживяване на индивидуално ниво за преодоляване на страха от височини и вдигане на адреналина. Обикновено се извършват сред природни местности, което още повече засилва ефекта. Рафтингът пък е екстремен спорт, при който се извършват спускания с лодки по буйни реки. Много често те са високорискови и успешното справяне с препятствията зависи най-вече от екипната работа на отбора. Този вид дейности няма да ви донесат спокойствие, но определено ще ви развълнуват и заредят с положителни емоции и спомени за цял живот.

  • Ледена баня в гората / топли извори

От скандинавските страни води началото си една интересна практика, при която затопленото тяло (често след сауна) се потапя в леденостудена вода на открито. Този ритуал произлиза от времето на викингите и е доказано, че има много ползи за здравето. Ако не обичате студената вода, но искате да се възползвате от пречистващата лекота на водата, в България имаме много добра алтернатива. Многобройните ни минерални извори и съпътстващите ги балнеокомплекси са подходящ избор за релакс и здравословни ползи.

  • Спорт на открито

Като деца играехме федербал навън до свечеряване и този спорт носи прекрасни спомени за топли, пролетни дни, детски смях и удоволствие. Много деца и възрастни днес тренират тенис, който е чудесен спорт на открито и особено подходящ за приятното време. Бягането и плуването също са опции, ако не можете да намерите партньор за колективни спортове.

  • Риболов
Източник: iStock/Getty Images

Или както сме свикнали да казват мъжете, „за риба“. Това е хоби на много представители от мъжки пол, чрез което разпускат и освобождават напрежението. Край река или язовир, често риболовът става семейна дейност, от която всички остават доволни и се създават мили спомени.

  • Градинарство
Източник: iStock/Getty Images

Достъпно, но често пренебрегвано средство за физическа активност и време навън. Вярно е, че не всички живеят в къщи, но дори и за живущите в апартаменти има възможен вариант. Бихте могли да облагородите пространството пред блока, като засадите цветя или просто оплевите тревите и почистите от отпадъци. Съседите ще ви бъдат благодарни, вие самите ще гледате всеки ден резултата от труда си, като същевременно ще дадете почивка на ума си и лека тренировка на тялото.

Предимствата на времето, прекарано сред природата, са безспорни – за психиката, физиката и цялостното благосъстояние. Всички имаме нужда да уравновесим прекомерната употреба на технологии и забързания темп на ежедневието със спокойствието и бавния ритъм на живата природа. Можем да вкараме повече природа в дома си чрез растенията, цветята, домашните любимци, дръвчетата и животните в двора. Но най-силно въздействие има потапянето ни в нейния свят – светът на Гея.

Автор: Мария Тонева Vesti.bg

Добавете Вашия коментар

TOP