Депутатът от БСП проф. Иво Христов заяви, че спасяването на българските евреи се дължи на Червената армия.

Тезата му идва само дни след развихрилия се скандал след изказване на Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

Мнението на Христов е изразено на публично събитие, като видео от него е публикувано на страницата му във Facebook, пише clubz.bg

Миналата седмица Захарова реагира на поредните надписи върху Паметника на съветската армия в София, които този път бяха с антисемитски характер, като заяви, че българите трябва да са благодарни на Червената армия за спасяването на 50 000 евреи у нас.

По-рано днес историкът Божидар Димитров коментира пред NOVA, че Не Москва и Русия твърдят, че България не е спасила евреите си, а една пикла без цици.
По този начин историкът Божидар Димитров категоризира пред NOVA говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Какво каза Мария Захарова - не трябва да се забравя, че ако не беше Съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така? Или ще кажем ние йок, не, на Гьоринг и Хитлер - ние ще си ги пазим нашите евреи, вие си гледайте работата", казва Христов.

Според него "80% от населението са дебилни и не могат да се подписват" и затова подобни манипулации работят "безупречно".

Христов припомня, че поводът за изказването на Захарова е било "омаскаряването на Паметника на съветската армия, като на този паметник са били изписани антисемитски лозунги".

"Какво направиха нашите вестници по линия на хибридната война? Класическо изместване на проблема. Защо не се прави същото с Паметника на съветската армия в центъра на Виена? Това става в Прибалтика, Полша и България. Нещо да ви говори това? Когато имаш един оскотял, необразован, примирен народ, манипулацията става много лесно", каза още Христов.

Румен Радев срещу изказването на Захарова за евреите: Невежество или провокация

Шимон Перес: Спасяването на българските евреи е уникален пример

Главният изпълнителен директор на Американския еврейски комитет Дeйвид Хаpиc

направи изявление по повод думите на говорителката на руското външно министерство.

„Това невярно твърдение е безочлив пример за исторически ревизионизъм в най-лошия му вид. България се надигна и извърши нещо забележително – не се подчини на нацистките заповеди и защити почти 50 000 български евреи от депортация и почти сигурно изтребление”, казва Харис, цитиран от „24 часа”.

Той подчертава, че „българското минало не е идеално, защото 11 000 евреи от Тракия и Македония под българска окупация бяха депортирани в лагерите на смъртта и това никога няма да бъде забравено”.

А ето и какво гласи политическата позиция по въпроса, приета от най-висшия управителен орган на Организация на евреите в България „Шалом“

– Отчетно- изборната конференция на организацията на 4 декември 2011 г.:

„1. В годините на Втората световна война българските евреи са спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта. Спасението е резултат на действията на по-голямата част от българския народ, Българската православна църква и българската нефашистка общественост. За този акт на българите евреите ще бъдем винаги благодарни.

Въпросителни от седмицата: Защо Москва твърди, че е спасила българските евреи?

2. Депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, по времето, в което тези територии са били под българска администрация в годините на Втората световна война, е исторически факт, който не може да бъде отречен. Ние, българските евреи, скърбим за невинните жертви, почитаме и ще почитаме паметта им. Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти, заедно с българското пронацистко правителство. Затова е важно българско правителство, по време и на място, което то прецени, да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 – 1943 г.

3. Историческите факти за съдбата на евреите по време на Втората световна война в България и в земите, администрирани от българското пронацистко правителство, не могат да са повод за антибългарска пропаганда днес и в бъдеще”.