Депутатът К. Стойков: От 1 г. Петрич чака държавата да поеме собствеността на кръстовището до гробището и да го обезопаси

12 Април 2022 | 12:36
0 коментара
Общество
Депутатът К. Стойков: От 1 г. Петрич чака държавата да поеме собствеността на кръстовището до гробището и да го обезопаси

Петричкият депутат от ГЕРБ Костадин Стойков и регионалният министър Гроздан Караджов си хвърлиха взаимни обвинения във връзка с процедурата за промяна собствеността на улиците “Елтепе”, “Солунска”, “Цар Симеон” и “Места” в Петрич, които се използват за пътна връзка между републикански път III-198 и III-108. От миналата година община Петрич се опитва да смени статута им от публична общинска в публична държавна собственост, защото не е по силите на местния бюджет да ги ремонтира и да ги направи безопасни за преминаване.

Гр. Караджов


Според Стойков държавата неглижира проблема на петричани, според Караджов пък всичко от страна на МРРБ е готово за промяна на собствеността, контрата обаче била в местното ВиК, което отказва да си свърши задълженията след направените там ремонти.
Ето откъс от стенограмата на последния парламентарен контрол, на който Стойков и Караджов влязоха в остър дебат по проблема:
К. Стойков: – Нееднократно община Петрич се е обръщала към МРРБ с въпроси за натовареното кръстовище при км 70+602+02 в регулацията на град Петрич, в близост до гробищния парк и до жилищни и производствени обекти, което продължава да създава опасност за хора и автомобили. Свидетели сме ежедневно на рискови ситуации за пешеходци и автомобили.
МРРБ твърди, че е необходимо докомплектуване на документацията от страна на АПИ, което е направено още на 16 юни 2021 г., за което община Петрич е своевременно уведомена.
Моля Ви да ускорите процеса за завършване на процедурата за промяна на собствеността на посочените улици. Моля Ви също така да извършите необходимите дейности за ремонт на пътната настилка в посочените участъци, за да отговаря същата на изискванията за безопасност и сигурно движение по републикански път, през който преминава доказано интензивен трафик.
Обследванията, които са направени от страна на общинска администрация, показват, че минимум 400 тежкотоварни автомобила минават ежедневно, денонощно в посока на двата гранично-пропускателни пункта, които са разположени на територията на общината. Околовръстният път, по който се извършва преминаването на тези тежкотоварни автомобили, е през доста населен район и предпоставките за ПТП-та са ежедневие.
Затова Ви моля в спешен порядък да заложите необходимите средства и да извършите така необходимия ремонт на гореописаните улици.
Гр. Караджов: – Уважаеми господин Стойков, през месец март 2021 г. в МРРБ е внесено предложението от община Петрич и Агенция “Пътна инфраструктура” за промяна собствеността на участъци от уличната мрежа на град Петрич – ул. “Елтепе”, ул. “Солунска”, ул. “Места” и ул. “Цар Симеон” от публична общинска в публична държавна собственост.
На министерството е било необходимо да се предоставят допълнително документи, които съответно на 14 юни 2021 г. са предоставени от АПИ, а на 16 юни 2021 г. министерството е изисквало към документацията да се допълнят и дължините на участъците, чиято собственост ще бъде променена.
Точните данни са установени и процедурата е продължила, като се изисква подписване на анекс към споразумителния протокол между АПИ и община Петрич от месец март 2021 г. за промяна на собствеността от публична общинска в публична държавна.
Тук уточнявам, че община Петрич е извършила ремонт на водопроводната мрежа по улиците “Елтепе”, “Солунска”, “Места” и “Цар Симеон”, а през април 2021 г. работата на ВиК дружеството е приключила, но асфалтовата настилка е частично възстановена, като в отделни участъци платното е изцяло натрошено и на каменна основа.
За да бъде осъществена промяна на собствеността, е законово необходимо да се възстанови експлоатационното състояние на участъците от улиците, така че те да отговарят на нормативните изисквания за трети клас републикански път, определени в Закона за пътищата и Правилника за неговото прилагане, а едва след това тази процедура, за която Вие питате, ще може да бъде завършена.
К. Стойков: – Уважаеми господин Министър, община Петрич извърши ремонтите, които бяха по силите на общинския бюджет. Подмениха се водопроводите, ремонтираха се тротоарите, изградиха се защитни съоръжения, но сами си давате сметка, че не е по силите на общински бюджет, особено в тази календарна година, да задели необходимите средства, за да пригоди общински път в третокласен път от републиканската пътна мрежа. На практика това е невъзможно и затова се обръщаме към Вас с молба държавата да предвиди необходимите средства или да бъдат отпуснати на общината, за да може да реализира така важния ремонт.
Хубаво е, когато имате време, да слезете в нашия район и да видите този път през какъв населен район преминава. Има множество жители, живеещи по протежението на целия участък. Въпрос на време е да се случи инцидент и не е хубаво да вървим винаги след събитията.
Гр. Караджов: – Уважаеми г-н Стойков, аз с благодарност приемам поканата Ви и с удоволствие ще посетя Петричкия район.
Бих искал да Ви обърна внимание на следния факт, а той е, че по закон всяко дружество, което предприема ремонт на ВиК инфраструктура или на телекомуникационна, или на електропреносна инфраструктура, е задължено – повтарям – по закон да възстанови настилките в абсолютно годно експлоатационно състояние. Тук няма никакво значение дали общината е имала средства, или е нямала, като няма никакво значение дали това е вписано, или не е вписано в договора между общината и конкретния изпълнител. Изпълнителят е длъжен по закон да върне настилката в абсолютно същото експлоатационно състояние, в което я е намерил, и то трябва да е онова състояние, което е годно за експлоатация на третокласен път.
Затова Ви призовавам по-скоро да разговаряте с кмета, за да накара изпълнителя да изпълни настилката и веднага да изпратим документацията, че това нещо е приключено с Акт 16, за да я процедираме и да направим прехвърлянията на собствеността./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP