Депутатската заплата вече е над 10 бона

14 Февруари 2022 | 15:36
1 коментара
Бизнес
Депутатската заплата вече е над 10 бона

Депутатската заплата вече надвиши средно 10 хиляди лева, стана ясно от новите данни на НСИ за средните възнаграждения у нас. Народните избраници получават по правилник минимум 3 средни работни заплати, а за замразяване в кулоарите на 47-я състав на парламента изобщо не е ставало и дума, откакто бе конституиран той, за разлика от предишни издания на законодателния орган. През миналия декември средната работна заплата в обществения сектор у нас е била 1872 лева. Това означава, че основната работна заплата на народните представители става 5616 лева, което е със 678 лева повече от досегашното им възнаграждение, изчислено на базата на средната работна заплата през септември.

Сумата е брутна и не включва допълнителни средства като работа в комисии, командировъчни, представителни разходи. Все още няма контрол и върху т.нар. безотчетни средства, въпреки че въпросът бе основна тема за избраниците от Има такъв народ и в двата кратки състава на НС миналата година. 

Колегите от "OFFNews" напомнят и че депутатите имат и друг заложен в правилника бонус. Те могат да получават "допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи в размер до 25 на сто от основното месечно възнаграждение", пише текста на чл.7 ал.2. Това са още 1404 лева.

Всяко участие в постоянна комисия осигурява на законотвореца 15 на сто от заплатата му в плюс. А при две надбавката скача до 30 на сто или още близо 1700 лева. 5% от възнаграждението пък се добавя в случай, че той реши да се заеме и с временните органи, докато въпросните изготвят становища и проекторешения. 

Освен това председателите на парламентарните групи в НС и председателите на парламентарните комисии получават надбавка върху основната депутатска заплата от 35 процента. Това са 1965,60 лева. Седемте зам.-председатели на парламента получават бонус в размер на 45% от основната депутатска заплата (2527,20 лв.), а председателят на НС - 55% повече (3088,80 лева).

Всеки народен представител, който е защитил докторат, получава допълнителен бонус от 10 процента върху заплатата - 561,60 лева, гласи правилникът на Народното събрание. А освен това самите законотворци имат право да преподават и да им се начислява и заплата във ВУЗ. 

Депутатите получават и по 1 процент допълнително за всяка година трудов стаж.

С ръста на техните заплати скача и тази на президента Румен Радев. Тя пък е на база 2 депутатски възнаграждения и така вече възлиза на 11 232 лева. 

Добавени коментари

СПАС публикува:
15 Февруари 2022 | 11:49
Честито!А аз за 43години трудов стаж получавам 371.20 лв пенсия.НИНОВА, ТОВА ЛИ Е ВАШЕТО ПРЕИЗЧИСЛЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ?

Добавете Вашия коментар

TOP